20 Φεβρουάριος 2020, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 15:12

Στη Συρία τουρκική φάλαγγα – Για κοινές περιπολίες συζητούν Ρωσία-Τουρκία

  • Στη Συρία τουρκική φάλαγγα – Για κοινές περιπολίες συζητούν Ρωσία-Τουρκία
    (Φωτ.: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Μια νέα φάλαγγα με τουρκικό στρατιωτικό εξοπλισμό διέσχισε τα σύνορα με τη Συρία μέσω του σημείου ελέγχου Καφρ Λουσέιν στη βόρεια Ιντλίμπ, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath, την ώρα που η Τουρκία και η Ρωσία συζητούν το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών ως έναν τρόπο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την ανακοπή της εξόδου αμάχων από τη συριακή επαρχία, όπως δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα απείλησε με στρατιωτική δράση για την απώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Al Hadath, η τουρκική φάλαγγα αποτελείται από 80 μονάδες, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ειδικών φορτηγών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν άλλες τρεις θέσεις παρατήρησης στη βόρεια Ιντλίμπ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 39. Ένα από αυτά τα τρία παρατηρητήρια βρίσκεται κοντά στον διεθνή αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Χαλέπι με τη Λαττάκεια.

Ακόμα, προσθέτει πως 2.535 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού έφτασαν στη Συρία από την Τουρκία αυτόν τον μήνα, ενώ το τουρκικό σύνταγμα που έχει σταλεί στα βόρεια μόνο τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει 7.300 στρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε πως οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν ήταν «εντελώς χωρίς αποτέλεσμα». Όπως ανέφερε, οι συζητήσεις σημείωσαν πρόοδο, αλλά δεν κατέληξαν σε τελικό συμπέρασμα. «Η Ρωσία διατήρησε τη θέση που είχε από την αρχή πως η Τουρκία πρέπει να αποσυρθεί από την Ιντλίμπ και να εκκενώσει τα παρατηρητήριά της. Η απόσυρση από την Ινλτίμπ ή η εκκένωση των παρατηρητηρίων δεν βρίσκονται στην ατζέντα», σημείωσε.

«Πολλά συζητούνται. Για παράδειγμα, η αποστολή Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων ασφαλείας και η διεξαγωγή κοινών περιπολιών, είναι δυνατές», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα αναμένουν από τους προέδρους τους να «τελειώσουν το θέμα».

Η Τουρκία η οποία υποστηρίζει αντάρτες που προσπαθούν να εκδιώξουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ απείλησε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ προκειμένου να απωθήσει τις συριακές δυνάμεις που προωθούνται στην Ιντλίμπ, εκτός αν αποσυρθούν μέχρι τα τέλη του μήνα. Χθες ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ είναι «θέμα χρόνου».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι υπήρξε κάποια προσέγγιση με τη Ρωσία στις συνομιλίες τους για την Ιντλίμπ, αλλά αυτές δεν έχουν φθάσει ακόμη τα επιθυμητά επίπεδα. «Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να μας επιβάλουν έναν χάρτη, ανταλλάξαμε έγγραφα που παρουσιάζουν τις αντίστοιχες θέσεις μας», υποστήριξε μιλώντας στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, θεωρεί πως μια τουρκική επίθεση στην Ιντλίμπ θα ήταν «το χειρότερο σενάριο» και πως πρέπει να εργαστεί προκειμένου να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης. Το δε Ιράν, που επίσης υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, έχει πει πως είναι έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη.

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Τεχεράνη στις αρχές Μαρτίου για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη Συρία, και για τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ. «Ρωσική αντιπροσωπεία ενδέχεται να έρθει στην Άγκυρα νωρίτερα, προκειμένου να αποτιμηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.