20 Φεβρουάριος 2020, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2020, 08:29

Πέθανε η Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα, επίτιμη πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών»

  • Πέθανε η Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα, επίτιμη πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών»
    Ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης βραβεύει τη Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα (πηγή: επετειακό λεύκωμα Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα, επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», ανιψιά του Λεωνίδα Ιασονίδη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε μικρή ηλικία, μετά το θάνατο της μητέρας της, μετακόμισε με τον πατέρα της, Ηρακλή Ιασονίδη, στην Αθήνα, κοντά στην άλλη κόρη της οικογένειας, Αλεξάνδρα Αργυροπούλου.

Μετά το Γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις και διορίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, ξεκίνησε να φοιτά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παρακολουθώντας μαθήματα των Παπανούτσου, Σακελλαρίου, Δημαρά και Καραντινού, οι οποίοι καθόρισαν τη ζωή της.

Πρόεδρος των «Αργοναυτών-Κομνηνών» εξελέγη πρώτη φορά το 1974, χωρίς εκλογές, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του σωματείου. Στα 18 χρόνια της προεδρίας της τα χορευτικά και τα θεατρικά τμήματα ταξίδεψαν σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνοντας γνωστό τον πολιτισμό του Πόντου. Ο θεσμός των υποτροφιών ήταν δική της πρωτοβουλία, όπως και η πρώτη ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου του σωματείου, το 1977.

Επίσης, υπήρξε μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΟΠΣΝΕ, του «Ψωμιαδείου», καθώς του του ΝΟΣΤΟΥ στον οποίο οι «Αργοναύτες-Κομνηνοί» ήταν ιδρυτικά μέλη. Ο σύλλογος που υπηρέτησε πιστά αναγνωρίζοντας την προσφορά της την έκανε επίτιμη πρόεδρο, ενώ είχε τιμηθεί και από το Δήμο Καλλιθέας, τη γυναικεία οργάνωση ΕΝΕΟΝ, την Παναγία Σουμελά, τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού και την Ένωση Ποντίων Χαϊδαρίου.

Η Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα ήταν παντρεμένη με τον πνευμονολόγο Χρήστο Γκάγκα με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τη Μίνα και τον Λεωνίδα-Ανδρέα.