20 Φεβρουάριος 2020, 15:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 15:17

Ανεγείρονται δύο μνημεία για τον μικρασιατικό ελληνισμό από το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου

  • Ανεγείρονται δύο μνημεία για τον μικρασιατικό ελληνισμό από το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου
    Από παλαιότερη έκθεση κειμηλίων για τον μικρασιατικό ελληνισμό του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου (φωτ.: archaiologia.gr)

Την ανέγερση δύο νέων μνημείων στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων του 1922 ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου Μόνα Θεοδούλου-Σαββίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την παρουσίαση του νέου επετειακού ημερολογίου του. Φέτος ο Σύνδεσμος κλείνει 10 χρόνια ζωής και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανέγερση ενός μνημείου στη Λευκωσία (οδό Ευέλθοντος, πάροδος Αρμενίας) και στη Λεμεσό (διασταύρωση των οδών Θέκλας Λυσιώτη και Ευαγγελιστρίας).

Τα σχέδια για τα μνημεία έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους.

«Το Ημερολόγιο 2020 θελήσαμε να είναι επετειακό, με το χρονολόγιο που περιλαμβάνει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας στη Μικρά Ασία», επισήμανε σε χαιρετισμό της η πρόεδρος. Σε αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από τις ημερολογιακές καταγραφές και το εορτολόγιο, αφιέρωμα στους δεκατέσσερις Μικρασιάτες εκπαιδευτικούς, τρεις ημερολογιακές καταγραφές από Μικρασιάτες πρώτης γενιάς, 15 μαρτυρίες, οκτώ μελέτες από πέντε ερευνητές, οκτώ έγγραφα, έξι επιστολές, περίπου 80 φωτογραφίες καθώς και μια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς το Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου.


Από την εκδήλωση παρουσίασης του ημερολογίου (φωτ.: philenews.com)

Το νέο ημερολόγιο παρουσίασε η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Άννα Παναγιώτου-Τριανταφυλλοπούλου, η οποία είναι και δραστήριο μέλος του σωματείου. Η καθηγήτρια στην ομιλία της αναφέρθηκε πρώτα στη σημασία των ημερολογίων του Συνδέσμου (σ.σ.: το τελευταίο είναι το 9ο στη σειρά, ενώ όλα είναι συλλεκτικά), σημειώνοντας ότι «Ο ιστορικός αποτιμά την προσφορά των ημερολογίων στην καταγραφή και την τεκμηρίωση της ιστορίας· χρωστάμε ευγνωμοσύνη στο Σύνδεσμο διότι ανασύραμε από τη μνήμη μας και αναδείξαμε τους θησαυρούς που ο καθένας είχε στο μυαλό και στο ερμάρι του, κομμάτι της νεότητάς του και της μνήμης του». Τόνισε επίσης ότι χάρη στα ημερολόγια του Συνδέσμου δόθηκε η δυνατότητα επιβεβαίωσης γεγονότων και συνδυασμού πληροφοριών, που δεν είχαν ως τώρα καταγραφεί καθόλου ή τουλάχιστον ικανοποιητικά στα ιστορικά βιβλία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για το έργο της η Πόπη Μουπαγιατζή μέλος του σωματείου, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2019 κρατά τη στήλη «Εξ αφορμής» στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τραγούδια της Μικράς Ασίας από τους: Άννα Μοσφίλη (τραγούδι), Στέλιο Κωνσταντίνου (κιθάρα) και Μάριο Γεωργίου (μπουζούκι).

  • Με πληροφορίες από το philenews.com.