20 Φεβρουάριος 2020, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 10:59

Οργισμένη η Βρετανία με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Οργισμένη η Βρετανία με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Όχι μόνο κατηγορηματικά αντίθετη, αλλά οργισμένη φέρεται να είναι η Βρετανία με την απόφαση να συμπεριληφθεί εδάφιο για τις κλεμμένες αρχαιότητες στο κείμενο που περιγράφει τις διαπραγματευτικές εντολές της ΕΕ ενόψει των συνομιλιών με το Λονδίνο για τη μετά το Brexit εποχή.

Το εδάφιο θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γι’ αυτό και η εφημερίδα «Times» τονίζει ότι η βρετανική πλευρά αρνείται να εξετάσει έναν τέτοιο όρο στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου στην οποία αναφέρεται ότι τα ελληνικά αριστουργήματα είναι τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και γι’ αυτό υπερβαίνουν τα σύνορα. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν υπάρχει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Το επίμαχο εδάφιο στο διαπραγματευτικό σχέδιο της ΕΕ αναφέρει ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να διευθετήσουν ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή ή απόδοση παρανόμως αποκτηθέντων πολιτισμικών αγαθών στη χώρα προέλευσης».