20 Φεβρουάριος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 09:42

Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται όπως η γρίπη και όχι όπως ο SARS

  • Κορονοϊός: Κατέληξε 85χρονος στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Alex Plavevski)

Σε μια ανησυχητική ανακάλυψη έφτασαν επιστήμονες στην Κίνα μελετώντας δείγματα από τη μύτη και το λαιμό 18 ανθρώπων που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό, τον Covid-19. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, ο νέου τύπου ιός συμπεριφέρεται περισσότερο όπως ο ιός της γρίπης και όχι όπως άλλοι κορονοϊοί που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, αν και γενετικά είναι παρόμοιος.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πιο εύκολη απ’ όσο πιστευόταν αρχικά.

Σε τουλάχιστον ένα άτομο χωρίς συμπτώματα ο Covid-19 ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία ότι και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς στα αρχικά στάδια της μόλυνσης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Στην έρευνα συμμετείχε και ο δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, ερευνητής εμβολίων στη Mayo Clinic, ο οποίος δήλωσε ότι εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.

Αντίθετα με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που προκαλεί μολύνσεις στο κατώτερο αναπνευστικό οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε πνευμονία, ο Covid-19 φαίνεται ότι προσβάλει και το ανώτερο αναπνευστικό, γι’ αυτό και, σύμφωνα με την μελέτη, μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα, όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει, λένε οι ερευνητές, ότι προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοσή του θα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική προσέγγιση από αυτή που έφερε αποτελέσματα στην περίπτωση του SARS.