20 Φεβρουάριος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2020, 08:51

Μάχη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

  • Μάχη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
    (Φωτ.: European Union / Alexandros Michailidis)

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου εστάλη το μήνυμα ότι «ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους».

Πέτσας: Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους, παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: Το πρώτο οφείλεται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου που ήταν μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς (το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως), και το δεύτερο είναι ότι οι υπόλοιπες χώρες συνεισφοράς επιμένουν στη μείωση.

Πρόκληση στον μικρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα βρεθούν οι πόροι για την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ τρεις είναι οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027:

  • Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,3% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ή 1,324 τρισ. ευρώ).
  • Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε το συνολικό ύψος προϋπολογισμού στο 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ή 1,134 τρισ. ευρώ).
  • Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ισοδυναμεί με το 1,074% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ή 1,094 τρισ. ευρώ).

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε ακόμα μακριά από μία αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση μεταξύ της πρότασης του Κοινοβουλίου και της πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κυμαίνεται στα 230 δισ. ευρώ».

Η έκτακτη Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 15:00. Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.

Τι είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθορίζει τα όρια των δαπανών για την περίοδο των επόμενων επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της Ένωσης.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός πρέπει να συμβαδίζει με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή της πρότασης για τον νέο κανονισμό ΠΔΠ. Η πρόταση της Επιτροπής χρησιμοποιείται ως βάση για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Όταν το Συμβούλιο καθορίσει τη θέση του, λαμβάνει πολιτική καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι συνέρχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.