19 Φεβρουάριος 2020, 22:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 22:36

Η ΠΟΕ τρέχει στον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και ενισχύει τον αγώνα των Γιαζίντι

  • Η ΠΟΕ τρέχει στον 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και ενισχύει τον αγώνα των Γιαζίντι
    (Φωτ.: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της με την ομάδα δρόμου «100 Running Team» στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» το επετειακό έτος 2019, θα φωνάξει «παρών» και στον φετινό 15ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Απριλίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Με κίνητρο την ανάδειξη των αξιών του αθλητισμού, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, του ευ αγωνίζεσθαι και, πρωτίστως, την υπογράμμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής, η ΠΟΕ συμμετέχει και φέτος στο Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος». Έχοντας υλοποιήσει τον περσινό στόχο, την αποστολή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού 100 τόμων του μεταφρασμένου στην αγγλική γλώσσα έργου του Κ. Φωτιάδη Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, φέτος, η Ομοσπονδία αποφάσισε να ενισχύσει τον αγώνα ενός λαού που αποτελεί θύμα μίας σύγχρονης γενοκτονίας.

Συγκεκριμένα, το ποσό που θα συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή της ΠΟΕ στον Μαραθώνιο, θα διατεθεί στην κάλυψη των αναγκών των επιζώντων της γενοκτονίας των Γιαζίντι, μέσω του οργανισμού YAZDA, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα του πολύπαθου αυτού λαού. Για τον σκοπό αυτό, η Ομοσπονδία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της YAZDA Haider Elias, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο για το έγκλημα της Γενοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕ, οι Γιαζίντι είναι μια εθνοθρησκευτική ομάδα που διατηρεί κουρδικά χαρακτηριστικά και έχει δική της θρησκεία. Ο λαός των Γιαζίντι συναντάται κυρίως στο βόρειο Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια, είχε τεθεί στο στόχαστρο των τζιχαντιστών του ISIS, οι οποίοι τους θεωρούν άπιστους και ως εκ τούτου τους διώκουν, πρωτίστως για θρησκευτικούς λόγους. Οι εχθροπραξίες, οι βιαιοπραγίες και οι εκδιώξεις του ISIS εναντίων των Γιαζίντι έχουν χαρακτηριστεί από διεθνή φόρα και ευρωπαϊκά κοινοβούλια ως γενοκτονία.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.000, ενώ οι απαχθέντες, κυρίως γυναίκες, τις 10.000.

Ψηφοφορία για το όνομα της ομάδας
Η ΠΟΕ, όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της την οποία υπογράφουν για το ΔΣ ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και η γενική γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου, «ανταποκρινόμενη στην έκκληση για βοήθεια των Γιαζίντι, συμμετέχει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στον διεθνή αγώνα για την προστασία των μελών της ομάδας και την αποκατάσταση των επιζησάντων, αποδεικνύοντας έτσι την ευαισθησία των Ποντίων και την έμπρακτη συμπαράστασή τους σε λαούς που δοκιμάζονται από το έγκλημα της γενοκτονίας. Καθώς στόχος της ομάδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος του Διεθνούς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος" είναι η συγκέντρωση οικονομικού ποσού για την ενίσχυση της YAZDA, το κόστος της συμμετοχής ανέρχεται στο πακέτο της ατομικής συμμετοχής».

Όσον αφορά το όνομα της ομάδας δρόμου, η ΠΟΕ καλεί τον κόσμο να αποφασίσει, μέσα από την ψηφοφορία (δείτε ΕΔΩ) που θα είναι ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Οι εγγραφές θα γίνονται είτε μέσω της φόρμας συμμετοχής (δείτε ΕΔΩ) είτε μέσω των σημείων εγγραφών που διαρκώς ανανεώνονται. Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της ομάδας στο Facebook (100RunningTeam). Στοιχεία υπευθύνου: Γιώργος Χατζηκυριακίδης, τηλέφωνο 6985982015. Δηλώσεις συμμετοχής έως 18 Μαρτίου 2020.

«Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά», καταλήγει η ΠΟΕ στην ανακοίνωσή της.