19 Φεβρουάριος 2020, 18:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 18:35

Ο Ερντογάν για τη Συρία και το CHP του Κιλιτσντάρογλου

  • Ο Ερντογάν για τη Συρία και το CHP του Κιλιτσντάρογλου
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση του AKP σήμερα στην Άγκυρα (φωτ.: EPA / TURKISH PRESIDENT OFFICE HANDOUT)

Και τι δεν είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στην Άγκυρα! Από το ό,τι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ, της βορειοδυτικής Συρίας μέχρι το ότι πρέπει να ερευνηθούν οι πιθανοί δεσμοί του CHP με τον αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και πως η Τουρκία αγόρασε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που θα αρχίσει να επιχειρεί εντός του έτους.

Η επιχείρηση στο Ιντλίμπ, είπε, θα εξαρτηθεί από το εάν αποσυρθεί ο συριακός στρατός έως το τέλος του μήνα, όπως ακριβώς το ζητάει η Άγκυρα.

«Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας (…) Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου», τόνισε, δηλώνοντας αποφασισμένος να καταστήσει την Ιντλίμπ ασφαλή περιοχή «ανεξαρτήτως κόστους», και παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας που στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

«Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το CHP δεν εξετάστηκε επαρκώς για τις σχέσεις του με τον Γκιουλέν»
Αναφερόμενος στα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πως ο Ερντογάν είναι «η πολιτική πτέρυγα του δικτύου Γκιουλέν» και ότι έχει επιτρέψει σε χιλιάδες Γκιουλενιστές να εισχωρήσουν στο τουρκικό κράτος, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το CHP, θα πρέπει να ερευνηθεί για πιθανούς δεσμούς με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Όλοι μπορεί να είχαν κάποιον ρόλο στην ανάπτυξη, την ενίσχυση και την επέκταση του FETO στην Τουρκία. Ωστόσο είμαστε εγώ και το κόμμα AK που τους ανακηρύξαμε τρομοκρατική οργάνωση και ξεκινήσαμε πόλεμο εναντίον τους. Κάναμε αγώνα για να αφαιρέσουμε τα στοιχεία του FETO από θεσμούς και πιστεύουμε πως εξακολουθούμε να μην έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε αυτή τη μηχανορραφία. Το κράτος παρακολουθούσε παντού το FETO, όμως είναι σαφές ότι το αρχηγείο του CHP δεν εξετάσθηκε επαρκώς», τόνισε. «Τον είχα συναντήσει (τον Γκιουλέν) στο παρελθόν, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβω», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δέχομαι ότι πασχίσαμε πολύ για να εξηγήσουμε την απειλή που προέρχεται απ' αυτή τη δομή, ακόμη και στους δικούς μας κύκλους. Όμως είμαστε οι μόνοι που πολεμήσαμε πραγματικά και ακατάπαυστα το FETO», δήλωσε. 

Αρκετές απόπειρες της αντιπολίτευσης να δημιουργηθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις πολιτικές διασυνδέσεις του Γκιουλέν έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από το AKP. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κατέθεσε αγωγή για 500.000 τουρκικές λίρες (82.270 δολάρια) σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου για τα σχόλιά του.

Αγοράστηκε και τρίτο πλωτό γεωτρύπανο
Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε η τουρκική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αρχίσει να επιχειρεί εντός του 2020.

Το νέο πλοίο είναι ένα «εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων» που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.