19 Φεβρουάριος 2020, 14:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 14:03

NATO: Γιατί αποχώρησε χθες η ελληνική αντιπροσωπεία από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

  • NATO: Γιατί αποχώρησε χθες η ελληνική αντιπροσωπεία από συνεδρίαση στις Βρυξέλλες
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Ένταση προκλήθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του NATO στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τη βουλευτή Επικρατείας ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτή Χανίων ΝΔ Μανούσο Βολουδάκη, βουλευτή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση και βουλευτή Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδου.

Αιτία της αποχώρησης ήταν η συμπεριφορά του προεδρεύοντος που προσπάθησε να εμποδίσει την υποβολή ερωτήσεων και την τοποθέτηση της Ελλάδας μετά την ομιλία του Τούρκου πρέσβη στο NATO στη συνεδρίαση.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε σήμερα η ελληνική Βουλή με τη διευκρίνιση πως η ελληνική αντιπροσωπεία επανήλθε σήμερα στη συνεδρίαση και έθεσε εκ νέου το ζήτημα. Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ' ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ' ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

»Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ' όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

»Σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία επανήλθε στη συνεδρίαση και έθεσε το θέμα της ναυτικής εποπτείας υπό το φως της τελευταίας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να απελάσουν κατευθείαν μετανάστες.»