19 Φεβρουάριος 2020, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 15:04

Υπόθεση Novartis: Θρίλερ με τον «Σαράφη» – Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση»

  • Υπόθεση Novartis: Θρίλερ με τον «Σαράφη» – Δεν θα καταθέσει ούτε η «Κελέση»
    Τηλεοπτικά συνεργεία στην είσοδο της ΓΑΔΑ, λίγο πριν την έλευση των βουλευτών-μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για να εξετάσουν προστατευόμενο μάρτυρα με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της Novartis, μετά την εξαφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και την απόφαση της δεύτερης προστατευόμενης μάρτυρα «Αικατερίνης Κελέση» να μην προσέλθει σήμερα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Η απόφαση να εκδοθούν εντάλματα βίαιης προσαγωγής τους που ελήφθη στη συνέχεια, θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ωστόσο όπως ανέφεραν εισαγγελικές πηγές από τον Άρειο Πάγο, σε αυτό το στάδιο της προπροκαταρκτικής εξέτασης, οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται για κατάθεση δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν τίθεται θέμα για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παρέμβαση για τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων
Νωρίτερα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της ΚΟ Σπύρος Λάππας κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα με την οποία ζητούν από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».


Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής του κόμματος στην προανακριτική επιτροπή Σπύρος Λάππας φθάνουν στον Άρειο Πάγο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Όπως σημειώνουν, η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλιώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών».

Τι δήλωσε γραπτώς η «Κελέση»
«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή. Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ' ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».

Η «Κελέση» αναφέρει στην επιτροπή ότι έχει ήδη καταθέσει με φυσική παρουσία μόνον ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis και ότι προσφάτως εξετάστηκε, έπειτα από κλήση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείτο για τους χειρισμούς της κας εισαγγελέως Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση Novartis, αφού τηρήθηκαν προηγουμένως όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητάς της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Το δε περιεχόμενο της κατάθεσής της έχει περιέλθει σε γνώση της προκαταρκτικής επιτροπής.

«Με την κλήση μου τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης της μυστικότητας και του καθεστώτος προστασίας που έχω υπαχθεί, δεδομένου ότι τέθηκα σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα για την υπόθεση Novartis και όχι για οποιαδήποτε υπόθεση άγεται ενώπιον κάθε αρχής», τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» στη δήλωση-αίτησή της προς την προκαταρκτική επιτροπή. Όπως επισημαίνει, από την υπαγωγή της στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων έχει συνεργαστεί πλήρως και ανελλιπώς τόσο με τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές όσο και με τα εντεταλμένα όργανα της Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Προεξοφλεί, επίσης, ότι με την εμφάνισή της ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της, και θα κινδυνεύσει η ζωή και η σωματική ακεραιότητά της. Παρακαλεί, δε, τα μέλη της επιτροπής να σεβαστούν την ανωνυμία και τη μυστικότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ανακαλώντας την κλήση της σε κατάθεση.