19 Φεβρουάριος 2020, 17:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 16:18

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκοψε τη βασιλόπιτά της

  • Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκοψε τη βασιλόπιτά της
    (Φωτ.: Θοδωρής Ασβεστόπουλος)

Παρουσία παιδιών, νέων, μελών και επισήμων, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιτά της την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του σωματείου.

Παραδοσιακά κάλαντα, Μωμόγερους αλλά και ποντιακούς χορούς περιλάμβανε η γιορτή.

«Ευχή πάντως και επιθυμία όλων είναι να έχουμε μια καλή και ευλογημένη χρονιά, με υγεία, αγάπη και ειρήνη, που κι αυτή δυστυχώς κινδυνεύει σήμερα. Ως Πόντιοι Ακρίτες του Βυζαντίου, εμείς ευχόμαστε –και στην πράξη δηλώνουμε "παρών" και συνεχώς επαγρυπνούμε– για μια Ελλάδα ελεύθερη και υπερήφανη, κι ας ήρθαν –σύμφωνα με τον συμπατριώτη μας πρώην υπουργό Π. Κουρουμπλή– «λαθραίοι» οι πρόσφυγες πρόγονοί μας στη μητέρα πατρίδα τους…», ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χριστίνα Χαφουσίδου.

Ακολούθησε η χορωδία του σωματείου, η οποία έψαλε τα ποντιακά κάλαντα υπό τους ήχους της ορχήστρας «1919», και παρουσιάστηκε φωτογραφική ανασκόπηση με τις δραστηριότητες που πραγματοποίησε η Ένωση τον περασμένο χρόνο.


(Φωτ.: Θοδωρής Ασβεστόπουλος)

«Με αίσθημα ευθύνης αγωνιζόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοσή μας στις επόμενες γενιές, να παραμένουμε όρθιοι για να κρατάμε τον πήχη ψηλά κόντρα στις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, με τη δραστηριότητά μας να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Πειραιά, αλλά και στην πατρίδα μας γενικότερα», είπε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Αναστασία Ποιμενίδη.

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ευλόγησε τη βασιλόπιτα και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. «Είστε πρωτεργάτες στο να διακρατείτε και να μεταφέρετε στις επόμενες γενιές την ιστορική μνήμη και τα ζώπυρα του Γένους. Είστε μία πνευματική κολυμβήθρα, απόγονοι των ανθρώπων που ήρθαν από την περιοχή του Πόντου, αυτού του λίκνου του ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης, που έστησαν εδώ το αντίσκηνο της ελπίδας, του πόνου, του πόθου, της αλήθειας και της αγάπης», ανέφερε ο μητροπολίτης απευθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης.


(Φωτ.: Θοδωρής Ασβεστόπουλος)

Τέλος, μοιράστηκαν τα κομμάτια της πίτας, τα παιδιά του σωματείου παρουσίασαν το δρώμενο των Μωμόγερων και ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Το Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ενώ το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο αντιδήμαρχος Σταύρος Δασκαλάκης.

  • Με πληροφορίες από το kanaliena.gr.
Εκδηλωσεις