23 Φεβρουάριος 2020, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 13:16

Ηλίας Αβραμίδης: Η αγάπη μου για την ποντιακή λύρα δεν εκφράζεται με λόγια

  • Ηλίας Αβραμίδης: Η αγάπη μου για την ποντιακή λύρα δεν εκφράζεται με λόγια
    Ο Ηλίας Αβραμίδης (στο κέντρο) σε αποκριάτικη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

Πολυπράγμων, με μυαλό που δεν σταματά να σκέφτεται, και με ιδιαίτερη αγάπη για την ποντιακή παραδοσιακή μουσική είναι μερικά από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν τον Ηλία Αβραμίδη. Γαλουχήθηκε μέσα στην οικογένεια του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», όπου και υπήρξε χορευτής για πολλά χρόνια.

Στην ηλικία 6 ετών ο πατέρας του τον πήγε να μάθει να παίζει λύρα στον Μιχάλη Καλιοντζίδη.

«Ο παππούς μου, πριν ακόμα γεννηθώ, είχε φτιάξει δύο λύρες κι έλεγε στον πατέρα μου: "θα εφτάς αγούρ, να μαθάν' να παίζ'"! Ήταν το μεράκι του η λύρα, και κάπως έτσι βρέθηκα στο κατώφλι του Μιχάλη Καλιοντζίδη. Εκείνος τότε μου είπε κάτι που δεν θα ξεχάσω πότε στη ζωή μου: "Αγόρι μου, αυτό που κρατάς (σ.σ.: ποντιακή λύρα), δεν θα σε προδώσει ποτέ. Γι' αυτό να το αγαπάς"» αναφέρει στο pontos-news.gr ο Ηλίας Αβραμίδης.

Όσο ασχολούνταν με την ποντιακή λύρα τόσο μέσα του μεγάλωνε και η αγάπη για το όργανο αυτό. «Σε ηλικία 17 ετών ο Σύλλογος Ποντίων "Αργοναύται-Κομνηνοί" μου έκανε την πρόταση να συνοδεύω τα χορευτικά τμήματά του, και αρχίζω να παίζω στους ετήσιους χορούς του. Έχω συνοδεύσει αρκετά χορευτικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά όταν παίζω για τους "Αργοναύτες-Κομνηνούς", όπως και να το κάνουμε είναι διαφορετικά. Είναι σαν να παίζω για την οικογένειά μου. Αγάπη γι' αυτό που κάνεις, τιμή για την ιστορία που κουβαλάς αλλά και ευθύνη γι' αυτά που παίζεις, είναι μερικά από τα συναισθήματα που με κατακλύζουν κάθε φορά που βρίσκομαι και παίζω στο σύλλογο αυτόν», εκμυστηρεύεται.

Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής, όπως οι: Γιάννης Κουρτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Κώστας Θεοδοσιάδης, Μπάμπης Ιωακειμίδης, Ανέστης Ιωακειμίδης, Χρήστος Καλιοντζίδης, ένω έχει δουλέψει και με τον Γιώργο Νταλάρα και έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές του Πέτρου Γαϊτάνου και του Κώστα Μήτση.

Εκδηλωσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ22
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
2020