19 Φεβρουάριος 2020, 08:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 09:01

Ημερίδα του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης για τους Πολίτες λογοτέχνες και ποιητές

  • Ημερίδα του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης για τους Πολίτες λογοτέχνες και ποιητές
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, την Παρασκευή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης θα πραγματοποιηθεί ένα ξεχωριστό φιλολογικό αφιέρωμα στους Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες λογοτέχνες και ποιητές.

Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες θα προσεγγίσουν το έργο και την προσωπικότητα μεγάλων συγγραφέων που γεννήθηκαν και έζησαν στην πόλη.

Ανάμεσά τους η Μαρία Ιορδανίδου, ο Πέτρος Χρονάς, ο Δημήτρης Κ. Παπακωνσταντίνου, ο Λάμπρος Αστέρης, ο Αντώνης Γιαλούρης, Όμηρος Μπεκές, ο Ιωσήφ Ραφτόπουλος, ο Απόστολος Μελαχροινός, η Ιωάννα Κουτσουράδη, κ.ά.

Επίσης, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών θα διαβάσουν ποιήματα και αποσπάσματα και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τραγούδια της Πόλης. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, ο οποίος παίξει στο πιάνο έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, δικές του συνθέσεις, παραδοσιακά τραγούδια και έργα κλασικού ρεπερτορίου.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, σε συνεργασία με τα όμορα τμήματα των Πανεπιστημίων Άγκυρας και Αδριανούπολης, το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποιητή Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου (1915-1990) και της φιλολόγου και μαθήτριάς του Αικατερίνης Αραϊτζοπούλου-Σαρίογλου (1949-2017).

  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας.