19 Φεβρουάριος 2020, 00:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2020, 00:13

Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αποχωρεί από τις συνομιλίες για την εκεχειρία

  • Λιβύη: Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας αποχωρεί από τις συνομιλίες για την εκεχειρία
    Μαύρος καπνός πάνω από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη (φωτ.: Twitter / Conflict News)

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ανέστειλε τη συμμετοχή της στις συνομιλίες για την οριστική κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που έγινε την Τρίτη στο λιμάνι της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που προσπαθούν να καταλάβουν τη λιβυκή πρωτεύουσα από τον περασμένο Απρίλιο, ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε τουρκικό πλοίο το οποίο ξεφόρτωνε όπλα.

Ωστόσο η Τουρκία διέψευσε ότι καταστράφηκε πλοίο που της ανήκει, κάνοντας λόγο μόνο για ανταλλαγή πυροβολισμών. Πάντως, φωτογραφίες που ανέβηκαν στο Twitter δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς πάνω από την περιοχή.

Την επίθεση στην περιοχή του λιμανιού, το οποίο παραμένει ανοιχτό για τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, επιβεβαίωσε από τη Γενεύη και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε. Ο ίδιος, πριν από την αποχώρηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, είχε τονίσει ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές «αρνήθηκαν και πάλι να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο».