18 Φεβρουάριος 2020, 22:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 21:47

Προανακριτική: Ενδέχεται να ζητηθεί άρση προστασίας μαρτύρων

  • Παρέμβαση αρχηγού της ΕΛΑΣ για τα περί εμπλοκής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Νέα τροπή στην εξέταση της υπόθεσης με τη Novartis δίνει η «εξαφάνιση» του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας-κλειδί δεν προσήλθε την Τρίτη στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει στην εξαμελή επιτροπή της Βουλής· έχει ζητήσει, και έχει ήδη απορριφθεί, η κατάθεσή του να γίνει με τεχνικά μέσα αλλοίωσης φωνής, και όχι με φυσική παρουσία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του από την Προανακριτική, αλλά μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης οι έρευνες για τον εντοπισμό του ήταν άκαρπες.

Αυτή η εξέλιξη ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει άγρια πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση (το αίτημα για τη βίαιη προσαγωγή υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή και για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και για ωμή παραβίαση των διακριτών και κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι η εξέταση μαρτύρων από τη Βουλή δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής, σημειώνοντας ότι το κόμμα του εδώ και μέρες προσπαθεί να μπλοκάρει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να καταθέσει στη ΓΑΔΑ η «Αικατερίνη Κελέση». Εάν όμως αποφασίσει και αυτή να μην εμφανιστεί, πηγές της Προανακριτικής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί άρση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων. Όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει η μάρτυρας και από το αν θα εντοπιστεί ο «Μάξιμος Σαράφης».

Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής είναι προγραμματισμένη την Πέμπτη, με την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ωστόσο το ζήτημα με τους προστατευόμενους μάρτυρες είναι πιθανό να εξεταστεί νωρίτερα· εάν υπάρξει σχετική απόφαση, θα κατατεθεί αίτημα στην αρμόδια Αρχή.