18 Φεβρουάριος 2020, 21:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 21:00

Τo Brexit ίσως ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Τo Brexit ίσως ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Το ζήτημα της κλοπής πολιτιστικών αγαθών, ιδίως ελληνικών ή ρωμαϊκών αρχαιοτήτων, είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο για τη μετά το Brexit εποχή. Στο επικαιροποιημένο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής της ΕΕ, το οποίο διέρρευσε σήμερα σε μέσα ενημέρωσης, προστέθηκε άρθρο που καλεί τα μέρη να «αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν την επιστροφή ή την απόδοση στη χώρα προέλευσης πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα».

Η διαπραγματευτική εντολή καθορίζει τους στόχους και τις κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών.

Το επίμαχο άρθρο προστέθηκε κατόπιν ελληνικού αιτήματος, με την υποστήριξη της Κύπρου και της Ιταλίας, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή. Ωστόσο, διπλωματική πηγή δήλωσε ότι σκοπός είναι να διασφαλισθεί ότι η κλεμμένη πολιτιστική ιδιοκτησία που εντοπίζεται σε βρετανικό έδαφος θα επιστρέφεται αυτόματα, και δεν σχετίζεται με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Από την άλλη, το Bloomberg, το οποίο αποκάλυψε το έγγραφο, επικαλείται τη μαρτυρία ενός αξιωματούχου που λέει ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα ελληνικά αριστουργήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια σειρά θεμάτων, από το εμπόριο και την ασφάλεια, έως την αλιεία, το Διάστημα και την περιβαλλοντική συνεργασία, αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Το νέο σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής πρόκειται να εγκριθεί από εκπροσώπους των κρατών-μελών την Τετάρτη ενόψει της υπουργικής συνάντησης στις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δοθεί το τελικό πράσινο φως.

Η μεταβατική περίοδος διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, και το Λονδίνο δεν επιθυμεί να υπάρξει παράσταση. Στον τομέα της αλιείας, ένα ευαίσθητο σημείο των διαπραγματεύσεων, η διαπραγματευτική εντολή καλεί τα μέρη «να διατηρήσουν αμοιβαία πρόσβαση» στα χωρικά τους ύδατα. Στον τομέα του αθέμιτου ανταγωνισμού ζητούμενο είναι η διατήρηση των υψηλών κοινών προτύπων, ιδίως σε ό,τι αφορά στις κρατικές ενισχύσεις, το εργατικό δίκαιο, το περιβάλλον και τη φορολογία.

Επιπλέον, οι 27 θα απαιτήσουν παρόμοιες ρήτρες για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές και άλλους τομείς, ενώ μόνο η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει σε ποιο βαθμό οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα μπορέσουν στο μέλλον να λειτουργήσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.