18 Φεβρουάριος 2020, 19:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 20:02

Τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν επιχείρηση διάσωσης στο Καστελόριζο

  • Τουρκικά σκάφη παρενόχλησαν επιχείρηση διάσωσης στο Καστελόριζο
    (Φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Σε παρενόχληση ελληνικής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών προχώρησε στη νησίδα Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελόριζου η τουρκική ακτοφυλακή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης λέμβος με περίπου 30 πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνθηκε στη Στρογγύλη, σχεδόν συνοδευόμενη από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, το οποίο δεν προέβη σε καμία κίνηση αποτροπής της λέμβου να περάσει στην πλευρά των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη και άμεσα ενεργοποιήθηκε αποστολή έρευνας και διάσωσης, με πλωτό του λιμενικού και σκάφη του ελληνικού στρατού να κατευθύνονται στη νησίδα. Εν συνεχεία, τα ελληνικά πληρώματα δέχθηκαν παρενόχληση δι’ ασυρμάτου από την τουρκική ακτοφυλακή, ωστόσο η επιχείρηση ολοκληρώθηκε δίχως περαιτέρω προβλήματα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στο Καστελόριζο.

Η Αθήνα δεν θεωρεί το περιστατικό ως κάτι σοβαρό, όμως εστιάζει στο γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ουσιαστικά ενεθάρρυνε την τουρκική λέμβο να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

  • Αναδημοσίευση από το kathimerini.gr / Βασίλης Νέδος.