24 Απρίλιος 2014, 12:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:19

Την παράδοση των αυγομαχιών αναβίωσε ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

  • Την παράδοση των αυγομαχιών αναβίωσε ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

Την παράδοση των αυγομαχιών αναβίωσε και φέτος ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Συνεπείς στο ραντεβού τους και φέτος οι κάτοικοι του Θρυλορίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» αναβίωσαν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα το έθιμο των αυγομαχιών.
 
Μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι, αλλά και οι ένθερμοι υποστηρικτές τους, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του χωριού και συγκεκριμένα στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, παράταξαν τα αυγά τους και διαγωνίστηκαν τσουγκρίζοντάς τα.
 
Μικροί και μεγάλοι, χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες -την ομάδα των μικρών που αποτελείτο από αυγομάχους ηλικίας από 5-15 ετών και την ομάδα των μεγάλων από 15 και άνω -με δέκα αυγά ο καθένας, συμμετείχαν στο έθιμο, στο οποίο βεβαίως κέρδισαν οι καλύτεροι.
 
Στο ιστορικό του εθίμου αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου. Όπως εξήγησε το έθιμο των αυγομαχιών ήρθε από τον Πόντο όχι όμως με τη μορφή που σήμερα το διοργανώνει ο Σύλλογος. Όπως όλα τα έθιμα κάποια στιγμή ατόνησε και στη συνέχεια ο Σύλλογος αποφάσισε να το αναβιώσει με τη βοήθεια του μπάρμπα Γιάννη Λαζαρίδη που μάζευε στο σπίτι του ή στα καφενεία τα παιδιά και τα μάθαινε να ξεχωρίζουν τα γερά αυγά. Το έθιμο αυτό όπως τόνισε η ίδια μετράει από την ίδρυση του Συλλόγου ενώ η συμμετοχή σε αυτό αποτελεί πλέον για κάποιους οικογενειακή παράδοση, καθώς περνάει από πατέρα σε γιο, παππού σε εγγονό κτλ, ενώ πλέον συμμετέχουν και κορίτσια καθώς μέχρι τώρα επρόκειτο για αντρικό έθιμο.
 
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης ν.Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.Γιάννης Νικολαϊδης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Τσίτσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Όλγα Τσετινέ, Μαρία Μαλαμίδου, Νότης Χαραλαμπίδης, Γιώργος Μανανάς, Γιώργος Ναβροζίδης, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, Λευτέρης Νεδέλκος και Λασκαρίνα Μπίτσιου- Μανανά.
 
Στην Ξάνθη το 6ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στο 6ο Παιδικό - Εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου, η οποία γνωστοποίησε πως φέτος θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, την Κυριακή 4 Μαΐου. Όπως τόνισε η κ. Μαυρίδου πρόκειται « για έναν θεσμό που ουσιαστικά έγινε μόνο και μόνο για να γλυκάνουμε την αναμονή των μικρών παιδιών τα οποία θέλουν να συμμετέχουν στο πανελλαδικό φεστιβάλ». Στο φεστιβάλ αυτό συμμετέχουν παιδιά έως 16 ετών. Οι συμμετοχές στις προηγούμενες διοργανώσεις ξεπέρασαν τις 700 γεγονός που δείχνει πως κάθε χρόνο η συμμετοχή πολλαπλασιάζεται, ενώ συμμετέχουν παιδιά απ’ όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Το φετινό φεστιβάλ σύμφωνα με την κ. Μαυρίδου είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 40 χρόνων ζωής του Συλλόγου Ποντίων ν.Ξάνθης, εξού και η πραγματοποίησή του εκεί.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Gallery