18 Φεβρουάριος 2020, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 18:26

Στρατός Χαφτάρ: Επιτεθήκαμε σε τουρκικό πλοίο που ξεφόρτωνε όπλα

  • Στρατός Χαφτάρ: Επιτεθήκαμε σε τουρκικό πλοίο που ξεφόρτωνε όπλα
    Μαύρος καπνός πάνω από το λιμάνι της Τρίπολης στη Λιβύη (φωτ.: Twitter / Conflict News)

Τουρκικό σκάφος που ξεφόρτωνε όπλα και πυρομαχικά στο λιμάνι της Τρίπολης φέρεται να δέχθηκε επίθεση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης. Πηγές από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ αναφέρουν ότι το πλοίο καταστράφηκε. Ανταποκριτές του Reuters μετέδωσαν ότι είδαν πυκνό καπνό να υψώνεται από την περιοχή του λιμανιού, ενώ αξιωματούχοι του λιμενικού δήλωσαν στο πρακτορείο ότι εκκενώθηκαν όλα τα πλοία λόγω επίθεσης.

Πάντως, την επίθεση στο λιμάνι της Τρίπολης επιβεβαίωσε και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ώρα που στη Γενεύη ήταν σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρων συνομιλιών με σκοπό την εγκαθίδρυση μόνιμης εκεχειρίας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Γασάν Σαλάμε, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές «αρνήθηκαν και πάλι να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο». Ακόμα, ανέφερε ότι μέλη των φυλών που είναι στο πλευρό του Χαλίφα Χαφτάρ έθεσαν τους όρους τους προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό των ανατολικών λιμανιών από τα οποία γίνονται οι εξαγωγές πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, το πλαίσιο είναι ακόμα πολύ γενικό και το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Ο Γασάν Σαλάμε κάλεσε τις διάφορες χώρες να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να ελέγξουν την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στα ανατολικά προκειμένου να εμποδιστεί η παράδοση όπλων, υπό την προϋπόθεση που έθεσαν πολλές χώρες-μέλη ότι αυτή η επιχείρηση δεν θα ενθαρρύνει τη διέλευση μεταναστών.