18 Φεβρουάριος 2020, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 20:00

Προανακριτική για Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του «Σαράφη»

  • Προανακριτική για Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του «Σαράφη»
    Βουλευτές συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τη βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» διέταξε η Προανακριτική για τη Novartis, μετά την άρνησή του να προσέλθει στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει. Εκεί βρισκόταν για αρκετές ώρες εξαμελής αντιπροσωπεία της Βουλής, ωστόσο ο μάρτυρας (ο ένας από τους δύο που επρόκειτο να εξεταστούν) επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόρριψη του αιτήματός του να καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος και να γίνει βίαιη προσαγωγή.

Με το μέτρο αυτό συμφωνεί η Ελληνική Λύση, η οποία όμως απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το ΚΚΕ, που ούτως ή άλλως θεωρεί προσχηματική τη διαδικασία, έχει ζητήσει όλοι οι μάρτυρες να καταθέσουν με φυσική παρουσία, με το πραγματικό τους όνομα. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος», με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Πάντως, ο «Μάξιμος Σαράφης» αναζητείται από στελέχη του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, που γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι. Την εκτέλεση του εντάλματος περίμενε για πάνω από τρεις ώρες η επιτροπή της Βουλής, η οποία τελικά αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ χωρίς να συναντήσει τον μάρτυρα.

«Ο κύριος Μάξιμος Σαράφης δεν κατέστησε τον εαυτό του διαθέσιμο στις Aρχές, άρα παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα και τα προνόμια που του παρέχονταν μέσω του προγράμματος προστασίας μαρτύρων. Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του είναι ζήτημα ωρών, από την εισαγγελία για τα περαιτέρω. Και τότε, ένας άνθρωπος προφανώς πολύ γνωστός στην αγορά του φαρμάκου, θα εμφανιστεί και ποιος τον έβαλε να πει όλες αυτές τις τρίχες», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης.