18 Φεβρουάριος 2020, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 14:51

Συνεδρίαση Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής – Τι συζητήθηκε (βίντεο)

  • Συνεδρίαση Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής – Τι συζητήθηκε (βίντεο)
    Εικόνα από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Συνεδρίασε σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία από τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκο Βέττα, και τον καθηγητή του London School of Economics Δημήτρη Βαγιανό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινείται η χώρα και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:

  • η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον,
  • ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας,
  • η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics,
  • ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους – η καινοτομία,
  • η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε επίσης η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC).

Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία).