18 Φεβρουάριος 2020, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 15:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο Προσφυγικό (βίντεο)

  • Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο Προσφυγικό (βίντεο)
    Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του Alpha. «Έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000», ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός.

Είπε ότι το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως δεν μπορεί να πείσει τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις, γιατί προεκλογικά «τους είχε φουσκώσει τα μυαλά». Επέκρινε την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τις επιτάξεις εκτάσεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αγαίου και σχολίασε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έφερε την ΠΝΠ γιατί ήξερε ότι οι βουλευτές που προέρχονται από τα νησιά δεν θα ψήφιζαν.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κανέναν αυταρχισμό, παρά μόνο με σοβαρό σχεδιασμό μετεγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο Προσφυγικό και πατά σε δύο βάρκες. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες ·ή θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι ευρωπαϊκή, δημοκρατική, φιλελεύθερη και όχι ακραία ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, της ακροδεξιάς», είπε.

Αναφορικά με τη διεύρυνση, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι' αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές. Υπογράμμισε ότι μετά από 4,5 χρόνια μεγάλων δυσκολιών, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μεγάλο ποσοστό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι είναι μια εντολή μετασχηματισμού σε ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με τις μεγάλες μάζες που έρχονται και το στηρίζουν.

Ερωτηθείς για τους «αρμούς της εξουσίας», επανέλαβε ότι μίλησε για την εκτελεστική εξουσία «και έκανα απολύτως σαφές και αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία».