18 Φεβρουάριος 2020, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 11:58

Δυσαρέσκεια από την ελληνική πλευρά για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

  • Κομισιόν: Αρνητική εξέλιξη η τουρκική NAVTEX ανατολικά της Κύπρου
    (Φωτ.: EPA / STR)

Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον οποίο συμμετείχε χθες. Η ελληνική πλευρά, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει βελτίωση σε σχέση με το σχέδιο της φινλανδικής προεδρίας –ιδίως ως προς το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που προικοδοτήθηκε με πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα– εντούτοις εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της γιατί εξακολουθεί να προβλέπεται χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης για δύο ιστορικές πολιτικές της Ένωσης (Πολιτική Συνοχής και Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι προτεινόμενες μειώσεις δεν μας ικανοποιούν» και πρόσθεσε ότι χώρες που έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ορθοποδήσουν χωρίς επαρκή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Πρόκειται για «παράδοξο, που δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι, παρά τη σημερινή διαφαινόμενη αισιοδοξία, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνοντας το 25% του ΑΕΠ της.

Ακόμη, σχολίασε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν για την Ελλάδα η διατήρηση των δημοσιονομικών διορθώσεων, η εφαρμογή των ρυθμίσεων περί μέγιστων κατανομών από τα διαρθρωτικά ταμεία (capping-reverse safety net) και για τις χώρες που υπέστησαν δραματική μείωση του ΑΕΠ τους, καθώς και η αυτόματη αποδέσμευση πόρων βάσει του κανόνα ν+2 (και όχι ν+3).

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τους εταίρους να δουλέψουν από κοινού, για να αμβλυνθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες ως προς το ύψος και τον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (20/2). Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές φωνές, αλλά μόνο δύο κατευθύνσεις: προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη ή προς μια Ευρώπη, που κοιτάζει φοβικά και λογιστικά το μέλλον της».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν αναλυτικά για την κατάρτιση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, εκκινώντας από την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.