18 Φεβρουάριος 2020, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 10:43

Δρομολόγιο Ντουμπάι-Άρης φέτος, για το πρώτο αραβικό διαστημικό σκάφος «Hope»

  • Δρομολόγιο Ντουμπάι-Άρης φέτος, για το πρώτο αραβικό διαστημικό σκάφος «Hope»
    (Εικ.: Mohammed bin Rashid Space Center)

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και γενικότερα ο αραβικός κόσμος, τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Hope» (Ελπίδα), που θα εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

Το «Hope», το οποίο θα έχει το μέγεθος και το βάρος ενός αυτοκινήτου, αποτελεί την προσπάθεια των Εμιράτων να αποκτήσουν –με τη βοήθεια ξένων εταίρων– διαστημική τεχνολογία ανάλογη με αυτήν της Ινδίας.

Η αρχή έγινε πέρυσι, όταν τα Εμιράτα αγόρασαν μια θέση σε έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, με τον οποίο έστειλαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για λίγες μέρες τον πρώτο αστροναύτη τους. Το επόμενο πιο φιλόδοξο βήμα θα είναι μία ρομποτική αποστολή στον Άρη, η οποία θα προστεθεί σε παρόμοιες πιο γνωστές αποστολές στον «κόκκινο» πλανήτη, που σχεδιάζονται για το φετινό καλοκαίρι από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), την Κίνα και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τη ρωσική Roscosmos.

Ενώ οι άλλες αποστολές σκοπεύουν να στείλουν ένα ρομποτικό ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη, η αραβική αποστολή –αν όλα πάνε καλά– θα περιοριστεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη. Αλλά ακόμη κι έτσι, θα είναι ένας τεχνολογικός θρίαμβος για τα Εμιράτα.

Η Ινδία είχε κάνει κάτι ανάλογο το 2014, αλλά το σκάφος της δεν είχε ευαίσθητα όργανα για να κάνει άξιες λόγου παρατηρήσεις, αντίθετα με το «Hope» που θα είναι εξοπλισμένο με πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα (δύο φασματόμετρα και μία κάμερα), μελετώντας την ατμόσφαιρα, τις αλλαγές θερμοκρασίας και τον καιρό του Άρη.

Το «Hope» προορίζεται να μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια σε τροχιά, ώστε να καλύψει όλες τις εποχές του αρειανού έτους, που αντιστοιχεί σε περίπου δύο γήινα.

Το σκάφος συναρμολογήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Αριζόνας και της Καλιφόρνιας Berkeley και με τη σύμπραξη μηχανικών και επιστημόνων από τα Εμιράτα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το ⅓ της αραβικής ομάδας των μηχανικών αποτελούνταν από γυναίκες (κάτι τελείως ασυνήθιστο για τον αραβικό κόσμο), ενώ το 90% είναι έως 35 ετών. Μάλιστα, στην επιστημονική ομάδα των Εμιράτων, που θα μελετήσει τα στοιχεία του «Hope» από τον Άρη, το 80% θα είναι γυναίκες.

Προ ημερών, το «Hope» μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ στο Ντουμπάι (ένα από τα επτά κρατίδια της ομοσπονδίας των Εμιράτων) με γιγάντιο ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο Αντόνοφ. Μετά από νέες δοκιμές θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία, από όπου θα εκτοξευθεί για τον Άρη.

Μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Ρωσία-ΕΣΣΔ και η Ινδία έχουν στείλει σκάφος γύρω ή πάνω στον Άρη. Στόχος είναι το «Hope» να φτάσει στον Άρη πριν από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια από τη δημιουργία τους. Το όνομα «Hope» επελέγη ακριβώς για να μεταφέρει στη νέα γενιά του αραβικού κόσμου το μήνυμα της ελπίδας και της υπερηφάνειας. Η αποστολή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη διαστημική υπηρεσία των Εμιράτων, η οποία δημιουργήθηκε το 2014, σύμφωνα με τους New York Times.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.