18 Φεβρουάριος 2020, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 10:38

Τουρκία: 228 συλλήψεις σε στρατό και υπουργείο Δικαιοσύνης για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

  • Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν μέλος του ΡΚΚ στην Ουκρανία 2
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Οι Τούρκοι εισαγγελείς που διεξάγουν έρευνα στις ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξαν σήμερα τη σύλληψη 228 ανθρώπων, που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι κρύβεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά το οποίο περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις καταστολής φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ. Η αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες για υπόπτους.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν σήμερα τη σύλληψη 157 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 101 αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει το Anadolu. Αυτή η επιχείρηση των Αρχών είχε έδρα την Σμύρνη, ωστόσο επεκτάθηκε σε άλλες 43 επαρχίες. Σε ξεχωριστή έρευνα, στην Άγκυρα, οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή για τη σύλληψη 71 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας που έχει στόχο φερόμενους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Οι 33 από τους οποίους είναι εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, σημειώνει το Anadolu.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή δίκης τους και περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικό προσωπικό και άλλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το εύρος της καταστολής αυτής, ενώ η Άγκυρα υπερασπίζεται τα μέτρα που λαμβάνει λέγοντας ότι αποτελούν αναγκαία απάντηση στην απειλή για την ασφάλειά της.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια από το 1999, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.

  • Πηγή: Reuters.