18 Φεβρουάριος 2020, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 00:15

Ελληνικό λάδι, ελιές, τυριά και κρασιά εξαιρούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ

  • Ελληνικό λάδι, ελιές, τυριά και κρασιά εξαιρούνται από τους δασμούς των ΗΠΑ
    (Φωτ.: pixabay.com / stevepb)

Την εξαίρεση των πλέον δημοφιλών ελληνικών προϊόντων από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ αποφάσισε για δεύτερη φορά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Έτσι το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, βρίσκονται εκ νέου εκτός της αναθεωρημένης λίστας των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Επιπροσθέτως εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Από πλευράς της Ελλάδας συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου.

Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.