17 Φεβρουάριος 2020, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 19:39

Άρχισε ο διάλογος για τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας – Nέες παραβιάσεις από τουρκικά F-16

  • Άρχισε ο διάλογος για τα ΜΟΕ Ελλάδας-Τουρκίας – Nέες παραβιάσεις από τουρκικά F-16
    Τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αθήνα για συζητήσεις στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για να υιοθετηθούν ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου ΥΠΕΘΑ/STR)

Από σήμερα και έως τις 21 Φεβρουαρίου Έλληνες και Τούρκοι στρατιωτικοί συζητούν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χώρων, στην Αθήνα. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφορούν στην επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων.

Η έλευση της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν διαφοροποίησε τη στάση των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας.

Τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν 6 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 34 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Έξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.