17 Φεβρουάριος 2020, 19:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 19:08

Στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

  • Στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
    Ο ναός της Αγίας Τριάδας που στεγάζει την Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (φωτ.: wienergriechen.univie.ac.at)

Η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη βρέθηκε στο επίκεντρο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στην αυστριακή πρωτεύουσα, που ήταν εξαιρετικά εμβληματικός καθώς πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο της διασποράς το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1804. Η εκδήλωση, που συγκέντρωσε πλήθος ομογενών αλλά και πολλούς Αυστριακούς φίλους της Ελλάδας και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής, διοργανώθηκε από κοινού από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστρία και τη Μητρόπολη Αυστρίας, όπου στεγάζεται η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης στην οποία φοιτούν, τα τελευταία χρόνια, αρκετές εκατοντάδες μαθητές.

Προλόγισαν η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία Αικατερίνη Κόικα και ο ελληνοορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας - έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, οι οποίοι τόνισαν τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

«Είμαι συγκινημένη και θεωρώ τιμητικό ότι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας εδώ στη Βιέννη που είναι η έδρα της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, του αρχαιότερου σχολείου της διασποράς και όπου πρωτοεκδόθηκαν τα πρώτα κείμενα των Ελλήνων διανοουμένων τα οποία μετέφεραν το σπόρο του Διαφωτισμού στην Ευρώπη αλλά και στο χειμαζόμενο ελληνικό έθνος» τόνισε σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη η Αικατερίνη Κόικα.

Όπως σημειώνει, είχε τη χαρά και την τιμή, υπηρετώντας τότε στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ιταλίας και συγκεκριμένα με τον φιλόλογο στην Καλαβρία καθηγητή Γιάννη Κορίνθιο, «για να πάμε μπροστά, να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε την ιδέα του εορτασμού της γλώσσας μας, μιας παγκόσμιας ημέρας».

Μιας παγκόσμιας ημέρας η οποία θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνισμού, τη σημασία της διαχρονικότητας της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που ενώνει μέσα από τον συμβολισμό των μηνυμάτων της και μιας γλώσσας από όπου έχουμε συγκρατήσει παγκόσμια τις έννοιες της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, της ελευθερίας, του λόγου, της λογικής, του διαλόγου, τόνισε, και συμπλήρωσε ότι «όλες αυτές οι έννοιες και οι αξίες έχουν διαπεράσει γλωσσικά στην οικουμένη, και εκεί είναι η σημασία και η σκοπιμότητα να αναδειχθεί όλη αυτή η υποθήκη η πολιτιστική, και άρα ήταν πολύ σημαντικό που υιοθετήθηκε τελικά το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής».

«Είδαμε ένα όνειρο να το γιορτάζουμε απανταχού όπου υπάρχει ομογένεια, όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές Αρχές, και βεβαίως να το μεταφέρουμε σε θεσμούς που θα υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα και θεωρώ χρέος μας ότι μπορούμε να δώσουμε συνέχεια και να είναι ακόμη λαμπρότερη η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», ανέφερε στις δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία.

Τη χαρά του που ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη με μια κοινή προσπάθεια της Μητρόπολης Αυστρίας και της πρεσβείας της Ελλάδας, τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Αρσένιος.

«Είναι συγκινητικό που αυτή η εκδήλωση έγινε εδώ, στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης μαζί με την Εκκλησία, με την πρεσβεία, με τα παιδιά μας, τους μαθητές της Ελληνικής Εθνικής Σχολής», επισήμανε.

«Ακούστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές όλες οι πτυχές για τη διαχρονική αξία της ελληνικής γλώσσας, και το πόσο μεγάλη σημασία έχει ακόμη και για το μέλλον των παιδιών μας η διατήρηση της γλώσσας και ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε το καλύτερο ώστε αυτή να παραδοθεί στις επόμενες γενεές ατόφια», ανέφερε ο μητροπολίτης Αυστρίας - έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

«Σκέψεις για τη μακροβιότητα της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού», ήταν το θέμα της ομιλίας του υφηγητή του Πανεπιστημίου του Ζάλτσμπουργκ Γιόχαν Μπεκ-Μαναγγέτα, ενώ στη «Διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας» ήταν αφιερωμένη η διάλεξη της καθηγήτριας της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης δρ Παναγιώτας Πατσιού.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ανάγνωση από μαθητές της Σχολής από τα έργα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη και από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Μέλη της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, όπως και της Χορωδίας της Μητρόπολης Αυστρίας παρουσίασαν, συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αποσπάσματα από τα έργα «Επιτάφιος» του Σείκιλου, «Χορικό» από τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή σε μουσική Θεόδωρου Αντωνίου, «Ύμνος της αγάπης» σε μουσική Χρήστου Δάλου και Ερωτόκριτος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Δημητρακούδης