17 Φεβρουάριος 2020, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 09:59

Ο Μηταράκης παγώνει προσωρινά τις επιτάξεις στα νησιά και καλεί σε διάλογο

  • Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι μεταφορές στις κλειστές δομές σε Σέρρες και Μαλακάσα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ότι έγινε εξαντλητικός διάλογος προτού η κυβέρνηση αναγκαστεί να καταφύγει στο μέτρο της επίταξης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σήμερα ο Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε μέσω της ΕΡΤ ότι η διαδικασία «παγώνει» μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να υπάρξουν νέες συζητήσεις με τους φορείς από τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέρο, αλλά και με τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

«Η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί μια λύση.

Αυτό που ζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ρεαλιστικές λύσεις και προτάσεις από τους δήμους και την περιφέρεια ώστε να κάνει πίσω στο δικό της σχέδιο για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας. «Εμείς να λύσουμε το πρόβλημα θέλουμε», υπογράμμισε συνομιλώντας με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.

Η δέσμευση που υπάρχει είναι ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές, και ότι σε κάθε νησί δεν θα υπάρχουν δύο, παρά μόνο αυτές που θα δημιουργηθούν. Την Πέμπτη ο Νότης Μηταράκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ. Επί τάπητος η πρόταση του Βερολίνου για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου. Οι συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς θα γίνουν μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Επιπλέον, τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών, όπως ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στελεχών της ΝΔ.