17 Φεβρουάριος 2020, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 09:33

Αγώνας δρόμου στην Κίνα για να βρεθεί η θεραπεία για τον κορονοϊό

  • Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα, ένας ακόμη θάνατος το τελευταίο 24ωρο
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

Περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές διαφόρων θεραπειών για τον νέο κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19 έχει ήδη ξεκινήσει, ή ετοιμάζεται να ξεκινήσει, η Κίνα. Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί ο ρυθμός εξάπλωσης, η χώρα είναι διατεθειμένη να δοκιμάσει τα πάντα, από τα πιο σύγχρονα φάρμακα μέχρι τα πιο παραδοσιακά, ηλικίας έως και 2.000 ετών.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 105 θάνατοι προστέθηκαν στη λίστα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.770. Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί 70.548 κρούσματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αντιικό φάρμακο για τη νέα νόσο. Αν και οι επιστήμονες στη Δύση κατανοούν την αγωνιώδη προσπάθεια της Κίνας, εντούτοις προειδοποιούν ότι μόνο προσεκτικά πραγματοποιημένες κλινικές δοκιμές μπορούν να βγάλουν αξιόπιστα αποτελέσματα για το ποια φάρμακα μπορεί όντως να «δουλέψουν».

Επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ετοιμάζει ένα πρωτόκολλο κλινικών δοκιμών που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι επιστημονικές ομάδες που αναζητούν θεραπεία. Όπως ανέφερε η Σουμίγια Σουαμινατάν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του πρωτοκόλλου, οι κλινικές μελέτες των Κινέζων επιστημόνων –που περιλαμβάνουν έως και 600 ανθρώπους– θα αποδειχθούν μάταιες εάν δεν γίνουν με αυστηρές προδιαγραφές.

Ανάμεσα στις θεραπείες που δοκιμάζονται είναι ένα «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων για τον ιό HIV του AIDS (των Lopinavir και Ritonavir), καθώς θεωρείται ότι μπορούν να μπλοκάρουν τα ένζυμα που χρειάζεται ο κορονοϊός για να αναπαραχθεί. Επίσης δοκιμάζεται το πειραματικό αντιικό φάρμακο Remdesivir, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead, και μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάποια επιτυχία εναντίον των κορονοϊών στα ζώα. Οι Κινέζοι επιστήμονες ξεκίνησαν τις κλινικές δοκιμές· τα αποτελέσματα αναμένονται έως το τέλος Απριλίου, ώστε το φάρμακο να μπορεί να πάρει έγκριση τον Μάιο.

Επίσης, δοκιμάζονται η χλωροκίνη, ένα φαρμάκο για την ελονοσία, αλλά και τα στεροειδή για τις περιπτώσεις ασθενών σε σοβαρή κατάσταση. Μια άλλη κλινική δοκιμή σε 300 άτομα θα ελέγξει κατά πόσο ο ορός αίματος από ασθενείς που επιβίωσαν από τη λοίμωξη μπορεί να ενισχύσει τα αντισώματα σε νέους ασθενείς.

Οι κινεζικές Αρχές παρότρυναν τους πολίτες που ανέκαμψαν μετά τη λοίμωξη από τον νέο ιό να δωρίσουν πλάσμα αίματος, επειδή αυτό μπορεί να περιέχει πολύτιμες πρωτεΐνες.

Η κινεζική κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας China National Biotec Group ανακοίνωσε ότι αντισώματα από πλάσμα αίματος ασθενών βοήθησαν στη θεραπεία δέκα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, μειώνοντας τη φλεγμονή τους σε 12 έως 24 ώρες. Γιατροί στη Δύση, βέβαια, εμφανίζονται επιφυλακτικοί μήπως η θεραπεία –που δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία της κλινικής δοκιμής, με τη δικαιολογία της επείγουσας κατάστασης– έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επίσης, η Κίνα έχει στα «σκαριά» δύο κλινικές δοκιμές βλαστικών κυττάρων – στη μία 28 άνθρωποι θα λάβουν βλαστοκύτταρα από αίμα εμμήνου ρύσης. Πάντως, μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να «καθαρίσουν» τους κορονοϊούς από το σώμα.

Σε εξέλιξη είναι και περίπου 15 κλινικές μελέτες (αφορούν πάνω από 2.000 ανθρώπους συνολικά) με διάφορες παραδοσιακές κινεζικές ουσίες. Μία από αυτές έχει στο επίκεντρο ένα βότανο (σουανγκγκουανγκλιάν) που περιέχει εκχύλισμα από ένα αποξηραμένο φρούτο, το λιαντσιάο, που χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία των λοιμώξεων για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Δυστυχώς στην τελευταία αυτή περίπτωση δεν θα γίνει σύγκριση με πλασίμπο, παρόλο που ο ΠΟΥ –ο οποίος πέρυσι αναγνώρισε επίσημα την κινεζική παραδοσιακή ιατρική ως εναλλακτική ιατρική –προσπαθεί να πείσει τους Κινέζους ερευνητές να εφαρμόζουν τις ίδιες προδιαγραφές και στις κλινικές δοκιμές με παραδοσιακά φάρμακα.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.