17 Φεβρουάριος 2020, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 08:02

Στη Βουλή ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό – Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές

 • Στη Βουλή ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό – Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Από δύο επιστημονικές και απόλυτα τεκμηριωμένες μελέτες, κατά τον Γιάννη Βρούτση, θα συνοδεύεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό σύστημα –όπως δείχνει η αναλογιστική μελέτη– είναι βιώσιμο μέχρι το 2070. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες (το ίδιο υποστηρίζει και ειδική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ενώ η ασφαλιστική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ φτάνει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρούτσης: Ο ασφαλιστικός νόμος στηρίζεται στην απλότητα, την ευελιξία και την ελευθερία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δημιουργείται ένα ελκυστικό, ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους και παρέχει ειδική μέριμνα για τους πολύτεκνους, τους νέους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και για ειδικές αναπηρίες. «Καμία σύνταξη δεν μειώνεται. Αντίθετα, μέρος των σημερινών συνταξιούχων θα δει μόνο αυξήσεις», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι οι σημερινοί και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι, καθώς όλοι θα δουν αύξηση των συντάξεών τους, εφόσον συμπληρώσουν πάνω από 30 χρόνια εργασιακού βίου.

Ο Γιάννης Βρούτσης στα θετικά σημεία της ρύθμισης ανέφερε και ότι:

 1. Σε ό,τι αφορά στην παράλληλη ασφάλιση, ο νόμος προβλέπει ότι οποιοσδήποτε μισθωτός που έχει παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα με μικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτει τα 252 ευρώ που αντιστοιχούν στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνει πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
 2. Ο συντάξιμος μισθός όλων των ασφαλισμένων υπολογίζεται με τις αποδοχές 14 μηνών και όχι των 12 μηνών.
 3. Δίνεται λύση στο πρόβλημα του υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων.
 4. Προστατεύονται όσοι υπηρετούν στις επίλεκτες δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας (βατραχάνθρωποι, καταδρομείς, πυροτεχνουργοί, κ.ά.), αλλά και οι πιλότοι.
 5. Οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Ήδη ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.
 6. Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
 7. Πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη, εφόσον πληρούν τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.
 8. Δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.
 9. Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για τον μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
 10. Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προβλέπονται μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα έτη.
 11. Θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας.
 12. Καταργείται το ηλιακό όριο των 52 ετών για τους χήρους ή χήρες κατά το χρόνο του θανάτου των πρώην μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), προκειμένου για την επιχορήγησή του κατά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
 13. Σε προαιρετική βάση διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.
 14. Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα ΑμεΑ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
 15. Με διάταξη λύνεται το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους, όπως και αν είναι ασφαλισμένες.
 16. Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Εξαιρούνται οι πολύτεκνοι και οι γεωργοί που θα λαμβάνουν το 100%.