17 Φεβρουάριος 2020, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2020, 08:01

Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας – Λιβύη, Αλβανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

  • Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας – Λιβύη, Αλβανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών θα κυριαρχήσουν η Μέση Ανατολή, το Σαχέλ, η Βενεζουέλα και τα δυτικά Βαλκάνια. Επίσης, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως και οι σχέσεις με την Ινδία και την Αφρικανική Ένωση.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα λάβει μέρος στο άτυπο πρόγευμα εργασίας με τον Έντι Ράμα.

Οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα επικεντρωθούν στην ενταξιακή πορεία της χώρας, αλλά και στη Διάσκεψη των Δωρητών για την Αλβανία, της πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Νοεμβρίου.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας, προπαρασκευαστικό του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των υπουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ στο περιθώριο των εργασιών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του, καθώς η Εσθονία είναι χώρα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2020-21.

Λιβύη και Βαλκάνια
Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, οι «27» θα εξετάσουν την πιθανότητα επιτήρησης του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ το 2011 με την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής αποστολής με την ονομασία «Επιχείρηση Σοφία» που πάγωσε λόγω των διαφωνιών των κρατών-μελών για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Πάντως, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, όπως λένε διπλωματικές πηγές, δεν θεωρεί ότι σήμερα θα δοθεί το πράσινο φως, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, ιδίως από την Αυστρία.

Για τη δε διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ίδια επιθυμεί τη στενή τους διασύνδεση με την Ένωση, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα απογοήτευσης λόγω της επιμονής του Εμανουέλ Μακρόν να θέτει βέτο στην έναρξη των διαδικασιών.