16 Φεβρουάριος 2020, 22:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2020, 21:18

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον νέο κορονοϊό

  • Κορονοϊός: Σε 331 ανέρχονται τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα
    (Φωτ.: EPA / Shepherd Zhou)

Σήμα κινδύνου από τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις επιπτώσεις του νέου τύπου κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 0,1-0,2%, όπως εξίσου πιθανό είναι να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη.

Όπως εξήγησε, υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού ιού.

«Συμβουλεύω όλους να μην σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, δεν κάνουμε ακόμα προβλέψεις. Ρωτήστε με σε 10 ημέρες», τόνισε. Αν και υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις, εντούτοις αναγνώρισε ότι έχουν ήδη πληγεί τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, αν μετά τη μεγάλη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα (που συνδέεται με την εξάπλωση του ιού) υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη, τότε ίσως να μετριαστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία. Εξάλλου, τόνισε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια φάση χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγικότητας, χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στο φόρουμ του Ντουμπάι, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί για μια βραδεία ανάπτυξη, η οποία έχει προκληθεί από την αβεβαιότητα.