16 Φεβρουάριος 2020, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2020, 18:04

Η Κύπρος απαντά στην Τουρκία για την Αμμόχωστο

  • Αναστασιάδης: Να εγκαταλειφθεί κάθε απειλή για την Αμμοχωστο
    (Φωτ.: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)

Το… χαρτί της περίκλειστης Αμμοχώστου παίζει για μία ακόμα φορά η Άγκυρα, η οποία κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ επιμένει στο άνοιγμα της πόλης και στην τουριστική εκμετάλλευση των Βαρωσίων. «Δεν θα μείνουμε με τα χέρια δεμένα» διαμήνυσε το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στον Φουάτ Οκτάι, τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας.

Αναστασιάδης: Η διπλωματική οδός, το διεθνές δίκαιο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες είναι εκείνες που υπαγορεύουν και χαράσσουν το τι δέον γενέσθαι, ευθύς αμέσως.

Αναφερόμενος στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο, ο Κύπρος πρόεδρος υπενθύμισε ότι πρόσφατα υπήρξε επανάληψη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Χθες γίναμε μάρτυρες μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπως απαράδεκτη βεβαίως είναι και η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στην ξηρά είτε στην ΑΟΖ της», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της περιοχής, Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κατήγγειλε ότι οι τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα έχουν «διπλό σκοπό»: αφενός να δυναμιτίσουν τις προοπτικές διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, και αφετέρου να στηρίξουν τις υποψηφιότητες των Τατάρ και Οζερσάι ενόψει των εκλογών στο ψευδοκράτος στις 12 Απριλίου.

Αν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη και αποκλεισμένη πόλη μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της», εδώ και μήνες η Άγκυρα δηλώνει την πρόθεσή της να ανοίξει την πόλη. Μάλιστα, ο «υπουργός» Εξωτερικών στα Κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι, που ξενάγησε τον περασμένο Αύγουστο δημοσιογράφους στην πόλη, υποστήριξε ότι «τα Βαρώσια θα γίνουν Λας Βέγκας».