16 Φεβρουάριος 2020, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2020, 15:30

Τι απαντά η Γιάννα Αγγελοπούλου για το σήμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021»

  • Τι απαντά η Γιάννα Αγγελοπούλου για το σήμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021»
    Η Γιάννα Αγγελοπούλου απευθύνεται στα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην πρώτη συνεδρίασή της (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Θέλουμε να πετύχουμε την αυτογνωσία. Να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση για το μέλλον» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου. Προσθέτει, επίσης, ότι «επειδή η Επανάσταση του 1821 είναι και ένα λαμπρό τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας, στόχος της επιτροπής είναι να προσκαλέσει την Ευρώπη να συνταξιδεύσουμε στις κοινές αξιακές μας αφετηρίες».

Αναφορικά με την κριτική για το σήμα της επετείου είπε «η Ιστορία μας είναι κυματιστή όπως το σήμα μας», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, «δεν υπήρξε καν η σκέψη να υποκατασταθεί η σημαία ή ο σταυρός».

Ως προς το ενδεχόμενο επιρροής του αναστοχασμού της Ιστορίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η πρόεδρος της επιτροπής τονίζει «μην εμπλέξουμε την ιστορική γνώση με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται, πάντα, μόνο από την υπεύθυνη κυβέρνηση». Η Γ. Αγγελοπούλου απορρίπτει τα περί «καθεστωτικής νοοτροπίας» στην προσέγγιση της επετείου, αναφέροντας ότι ήδη η επιτροπή έχει επικοινωνήσει με 330 δήμους και υπογραμμίζοντας ότι«είμαστε ανοιχτοί σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις».

Ως προς τα πυρά για την συμπερίληψη δικτατόρων και δωσίλογων στην ενότητα «ηγέτες του ελληνικού κράτους» ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη στην ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «δεν θα ξαναγράψουμε εμείς στην επιτροπή "Ελλάδα 2021" την Ιστορία. Ούτε θα σβήσουμε κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα, ούτε θα προβάλλουμε άλλα. Η Ιστορία μας είναι αυτή που είναι».

Ακόμη, αναφέρει ότι ως ενεργός πολίτης αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου ένα τέτοιο ρόλο, χωρίς να έχει μετανοιώσει για το κόστος στην υγεία της που της στοίχισε η προσπάθεια του 2004 και τονίζει πως «ό,τι έκανα, το έκανα για τη χώρα μου και δεν ζήτησα τίποτα σε αντάλλαγμα».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.