16 Φεβρουάριος 2020, 13:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2020, 14:44

Μόναχο: Μπαράζ επαφών Παναγιωτόπουλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας

  • Μόναχο: Μπαράζ επαφών Παναγιωτόπουλου στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας
    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (Κ) στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας, στο Μόναχο (φωτ.: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας)

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην 56η Διάσκεψη Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιώντας μπαράζ επαφών. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε άτυπες σύντομες συναντήσεις με αρκετούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν οι ομόλογοί του από τον Λίβανο και τη Γεωργία, ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ο επικεφαλής των Πολιτικών Στρατιωτικών Υποθέσεων του Ισραήλ κ.ά.

Στη δεύτερη ημέρα των εργασιών, συμμετείχε στο πρόγευμα εργασίας από το «Think Tank Cohen Group», όπου μίλησε ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) πτέραρχος Τεντ Ουόλτερς και συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι, Αμερικάνοι βουλευτές, γερουσιαστές και υπουργοί Άμυνας από ευρωπαϊκά κράτη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Μετά το πέρας του προγεύματος, ο ΥΕΘΑ είχε συνάντηση με τους Αμερικάνους γερουσιαστές Τζέιμς Ινχόυφ, Ρότζερ Ουΐκερ, Μάικ Ρουντς, Κέβιν Κράμερ, Τζον Μπούζμαν και με τους βουλευτές Τζον Φ. Κέλλι (John F. Kelly) και Τίμοθι Λι Ουόλμπεργκ. Συζητήθηκαν η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ καθώς και η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας. Υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.