16 Φεβρουάριος 2020, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2020, 11:03

Κορονοϊός: Επαναπατρισμός για δύο Έλληνες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

  • Κορονοϊός: Επαναπατρισμός για δύο Έλληνες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess
    Ασθενοφόρα σε επιφυλακή στην προβλήτα του λιμανιού όπου παραμένει αγκυροβολημένο το Diamond Princess (φωτ.: EPA / Franck Robichon)

Επιχείρηση επαναπατρισμού δύο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας, θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά.

«Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση, ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα, επαναπατρισμού αυτών των δύο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, δεν αποκάλυψε περισσότερα για τους δύο Έλληνες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 3.700 άτομα και έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό 355.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον επιτυχή επαναπατρισμό δύο Ελλήνων από την Κίνα μέσω Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας, τους οποίους και ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τους με το προσωπικό του νοσοκομείου «Σωτηρία» όπου μπήκαν σε καραντίνα. «Όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου θα τον επαναπατρίσουμε, σωστά, δομημένα, οργανωμένα», διαβεβαίωσε.

Σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον Covid-19 στην Ελλάδα, ο Β. Κικίλιας είπε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώνει, ελέγχει, δίνει ειδικές οδηγίες για τα λιμάνια, για τα ξενοδοχεία, για τους χώρους εξόδου-εισόδου στη χώρα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι μια πραγματικότητα πως μπορεί να φτάσει και στην Ελλάδα ο ιός. Σε τέτοια περίπτωση είπε ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί «με ψυχραιμία και επαγγελματικά και με τις οδηγίες των επιστημόνων, όχι υπό το κράτος του πανικού και της κακής αναμετάδοσης των fake news». «Θα αντιμετωπίσουμε στη ρίζα της την αλυσίδα της μετάδοσης. Θα την ανακόψουμε. Θα απομονώσουμε το περιστατικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι οι θάνατοι από την επιδημία που έχει προκαλέσει ο Covid-19 πλησιάζουν πλέον τους 1.700, ενώ πέραν της ηπειρωτικής Κίνας όπου έχουν μολυνθεί πάνω από 68.000 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης σε 30 χώρες και περιοχές.