15 Φεβρουάριος 2020, 02:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2020, 02:49

Irena Sendlerowa, η κοινωνική λειτουργός που έσωσε χιλιάδες παιδιά εβραϊκής καταγωγής στον Β΄ ΠΠ

  • Irena Sendlerowa, η κοινωνική λειτουργός που έσωσε χιλιάδες παιδιά εβραϊκής καταγωγής στον Β΄ ΠΠ
    (Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Το σημερινό Doodle «γιορτάζει» τα 110 χρόνια από τη γέννηση της Irena Sendlerowa, της θαρραλέας ανθρωπίστριας που πρωταγωνίστησε στη διάσωση χιλιάδων παιδιών εβραϊκής καταγωγής από το γκέτο της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ιρένα Σέντλερ (Irena Stanisława Sendler) ήταν κοινωνική λειτουργός από την Πολωνία και μέλος της αντίστασης κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της χώρας.

Μαζί με τους συνεργάτες της κατάφερε να βγάλει από το γκέτο της Βαρσοβίας και να σώσει δυόμισι χιλιάδες παιδιά εβραϊκής καταγωγής.

Κάποια στιγμή η δράση της έγινε γνωστή, συνελήφθη από τις ναζιστικές δυνάμεις, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά κατάφερε να δραπετεύσει.

Το 1965 της απονεμήθηκε από το Ισραήλ ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών. Το 2007 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η Irena Sendlerowa γεννήθηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή (15 Φεβρουαρίου) του 1910, σε μια πόλη λίγο έξω από την Βαρσοβία. Ο πατέρας της ήταν γιατρός και είχε βοηθήσει πολλούς άπορους ασθενείς. Έτσι κι εκείνη από μικρή έμαθε ότι πρέπει να βοηθά όσους έχουν ανάγκη, χωρίς να έχει σημασία η φυλή, η θρησκεία ή η οικονομική κατάσταση.

Σπούδασε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, από όπου όμως εκδιώχθηκε για τρία χρόνια επειδή διαμαρτυρήθηκε για το καθεστώς διακρίσεων εις βάρος των Εβραίων φοιτητών. Το 1939, η Sendlerowa άρχισε να εφαρμόζει τις αξίες και τις αρχές της στην πράξη, λαμβάνοντας μια θέση κοινωνικής λειτουργού στην Πρόνοια.

Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μαζί με συναδέλφους της βοήθησε στη διάσωση πολλών Εβραίων, εφοδιάζοντάς τους με πλαστά χαρτιά.

Το 1943, συνελήφθη από την Γκεστάπο. Υπέστη φριχτά βασανιστήρια όμως δεν αποκάλυψε τους συνεργάτες της ούτε έδωσε στοιχεία για τα παιδιά που είχαν βγάλει από το γκέτο. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά τελικά κατάφερε να δραπετεύσει με τη βοήθεια της οργάνωσης Żegota. Πέθανε στις 12 Μαΐου του 2008 και τάφηκε στο νεκροταφείο Powązki στη Βαρσοβία.

  • Με πληροφορίες από wikipedia