15 Φεβρουάριος 2020, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2020, 12:56

Άρωμα Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ

  • Άρωμα Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ των ΗΠΑ
    Η Λίνα Μενδώνη με τον Ηλία Τομάζο (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ αποκτά έντονο χρώμα Ελλάδας. Μια σημαντική έκθεση με την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους έως και το Βυζάντιο, καθώς και άλλα προγράμματα που θα προάγουν το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αναμένεται να παρουσιαστούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με τον καθηγητή Ηλία Τομάζο, διευθυντή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία».

Ο κ. Τομάζος ενημέρωσε την υπουργό σχετικά με τα πολιτιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο, καθώς και για το νέο «Spartan Museum», η ανέγερση του οποίου έχει σχεδόν αποπερατωθεί στο campus του Πανεπιστημίου. Όπως σημείωσε ο κ. Τομάζος, η διοίκηση του Πανεπιστημίου επιθυμεί το μουσείο να παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό στη διαχρονία του μέχρι την περίοδο του Βυζαντίου.

Η κ. Μενδώνη ανέλαβε να δημιουργηθεί μία έκθεση, η οποία θα αποτελείται από αντίγραφα γλυπτών, φωτογραφικό υλικό και ψηφιακά μέσα. Η έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους έως και το Βυζάντιο. Όπως σημείωσε, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες τον σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που θα εκτεθούν, ενώ η ψηφιακή παρουσίαση θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Από τον κ. Τομάζο κατατέθηκαν τα αναλυτικά σχέδια του «Spartan Museum», τα οποία θα μελετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Στον χώρο του Πανεπιστημίου έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή του Καλλιμάρμαρου ανοιχτού θεάτρου «Μέγας Αλέξανδρος», τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020. Η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τομάζου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του θεάτρου. Εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι θεατρική παράσταση, βασισμένη στα «Μαθήματα Πολέμου» του Θουκυδίδη.