14 Φεβρουάριος 2020, 18:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2020, 18:31

Στρατιωτικής σημασίας η επιταγμένη περιοχή λέει η Κοινότητα Μανταμάδου

  • Στρατιωτικής σημασίας η επιταγμένη περιοχή λέει η Κοινότητα Μανταμάδου
    Ανδρες του Ελληνικού Στρατού περπατούν στο hot spot της Μόριας Λέσβου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την άρση της απόφασης για την επίταξη της έκτασης των 260 στρεμμάτων στο Καβακλί Μανταμάδου ζητά η Κοινότητα Μανταμάδου, το συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Χ. Τζελαΐδη με θέμα την «Άρση της απόφασης της κυβέρνησης για την επίταξη της έκτασης στην ευρύτερη περιοχή της "Καράβας" για την κατασκευή σταθμού συγκέντρωσης προσφύγων-μεταναστών».

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τοπική κοινότητα, στη συγκεκριμένη έκταση στη Λέσβο υπάρχει υπόγειο διοικητήριο του στρατού εν καιρώ πολέμου.

«Θα ήθελα, να σκεφτεί η ελληνική κυβέρνηση, αν γνώριζε πόσο σημαντικής στρατιωτικής σημασίας ήταν ο χώρος που επίτασσε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το γνώριζε και βάση με τα καινούργια στοιχεία που προσκομίζουμε θα προβεί σε άρση της απόφασης της», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται επίσης ότι η απόφαση αυτή της Κοινότητας Μανταμάδου, καθώς και το φωτογραφικό υλικό, θα σταλούν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, στον περιφερειάρχη, στους βουλευτές του Νομού, στους δημάρχους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον αρχηγό του ΓΕΣ, στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στον αρχηγό ΑΣΔΕΝ, ενώ θα κοινοποιηθεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Αποκλεισμός της περιοχής
Στο μεταξύ, τη θέση Καράβα-Καβακλί Μανταμάδου, η οποία επιτάχθηκε προκειμένου να κατασκευασθεί εκεί δομή διαμονής μεταναστών και προσφύγων, απέκλεισαν σήμερα από νωρίς το πρωί πολίτες αλλά και μηχανήματα του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Στη θέση Διαβολόρεμα στην εθνική οδό Μυτιλήνης-Καλλονής όσο και στην περιοχή Παναγιά Τριχερούσα στην επαρχιακή οδό Μυτιλήνης-Μανταμάδου επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκεί εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, απαγορεύεται η διέλευση ακόμα και των απορριμματοφόρων που κινούνται προς τον παρακείμενο στη συγκεκριμένη θέση Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Λέσβου. Το τελευταίο γεγονός μεταφράζεται σε κλείσιμο του ΧΥΤΑ όσο τουλάχιστον διαρκεί ο αποκλεισμός. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο αποκλεισμός της θέσης θα διαρκέσει αρχικά 48 ώρες. Είναι συμβολικός αλλά και προειδοποιητικός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

  • Πηγές: voreioaigaio.ert.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ.