14 Φεβρουάριος 2020, 21:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2020, 20:08

Ανταρκτική: Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου

  • Ανταρκτική: Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου
    (Φωτ.: EPA / Christian Aslund / Greenpeace)

Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20,75° Κελσίου καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική, ξεπερνώντας το προηγούμενο των 20 βαθμών, ανακοίνωσε ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ. Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπίο, εξήγησε. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τόσο υψηλή θερμοκρασία στην Ανταρκτική», τόνισε ο Βραζιλιάνος ερευνητής.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι τα δεδομένα αυτά «δεν αποδεικνύουν κάτι σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Απλώς είναι μια ένδειξη ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην περιοχή».

Το νησί Σέιμουρ, όπου βρίσκεται μια επιστημονική βάση της Αργεντινής, είναι ένα από τα νησιά που βρίσκονται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3° Κελσίου στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5° είχε καταγραφεί στις 24 Μαρτίου 2015.

Έπειτα από μια δεκαετία με θερμοκρασίες ρεκόρ, η οποία ολοκληρώθηκε με το 2019 τη δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, η δεκαετία του 2020 φαίνεται ότι συνεχίζει την ίδια τάση.

Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία NOAA.

H ΝΟΑΑ έδωσε μάλιστα χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν αυξημένη κατά 1,14° Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα, και η πιο αυξημένη από το 1880 οπότε διατηρούνται αρχεία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.