14 Φεβρουάριος 2020, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2020, 16:39

Σε εκκλησία της Ρώμης η κάρα του Αγίου Βαλεντίνου;

  • Σε εκκλησία της Ρώμης η κάρα του Αγίου Βαλεντίνου;
    (Φωτ.: AlfvanBeem / commons.wikimedia.org)

Σε μία γυάλινη λειψανοθήκη στην εκκλησία Basilica di Santa Maria in Cosmedin στη Ρώμη βρίσκεται ένα κρανίο, στολισμένο με λουλούδια. Η επιγραφή στο μέτωπο ταυτοποιεί το κρανίο ως την κάρα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη αγίου των ερωτευμένων. Ωστόσο είναι περιπεπλεγμένο το ποιου ακριβώς το κρανίο είναι, καθώς υπάρχουν και άλλοι άγιοι της Αγίας Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας με το όνομα Βαλεντίνος. Επιπλέον, πέρασαν περίπου 1.500 χρόνια από το θάνατο αυτών των μαρτύρων έως την ενθουσιώδη διασπορά και ονοματοποίηση των λειψάνων τους, τον 19ο αιώνα.

Τέλος –και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό–, υπάρχουν τουλάχιστον 10 μέρη στον κόσμο που διεκδικούν την κατοχή των πραγματικών λειψάνων του αγίου.

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους άνδρες πίσω από το μύθο, αλλά τουλάχιστον δύο Άγιοι Βαλεντίνοι ζούσαν στην Ιταλία στα τέλη του 3ου αιώνα, καθώς και άλλος ένας στη Βόρεια Αφρική την ίδια πάνω-κάτω περίοδο. Η «μυθολογία» γύρω από τον Βαλεντίνο επικεντρώνεται στο ότι ήταν ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων, και το 496 μ.Χ. ο Πάπας Γελάσιος Α΄ καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου (αρχικά ημέρα της περιόδου του εορτασμού των Lupercalia στην Αρχαία Ρώμη) ως ημέρα αφιερωμένη σε αυτόν.

Η ίδια η Βασιλική είναι παλαιά, ανεγερμένη σε σημείο όπου τον 2ο αιώνα π.Χ. υπήρχε ρωμαϊκός ναός. Αυτό που ως επί το πλείστον βλέπει κανείς σήμερα ανάγεται στον 8ο και τον 12ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένης και της κρύπτης κάτω από την Αγία Τράπεζα. Η κάρα του Αγίου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της εκκλησίας. Δίπλα στο προστώο μπορεί κανείς να επισκεφθεί το πασίγνωστο Bocca della Veritá (το στόμα της αλήθειας).

Info: Σταθμός μετρό Circo Massimo. Η θύρα της εκκλησίας είναι δεξιά του Στόματος της Αλήθειας και η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε όσες και όσους έχουν καλυμμένους ώμους και γόνατα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.