13 Φεβρουάριος 2020, 21:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2020, 21:51

Νέα προσφυγική κρίση «βλέπει» ο Ζέεχοφερ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Γερμανία: Θα τηρήσουμε την δέσμευσή μας για υποδοχή ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα
    Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (φωτ.: EPA / HAYOUNG JEON)

Τον φόβο του για το ενδεχόμενο μιας εκ νέου αύξησης του αριθμού των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Θα ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσουν αυτές τις ροές», είπε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός.

«Η προσφυγική / μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων», επισήμανε ο Ζέεχοφερ, ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά».

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν εδώ και χρόνια να μεταρρυθμίσουν το κοινό Σύστημα Ασύλου. Επίμαχο είναι το θέμα της κατανομής όσων ζητούν προστασία. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο ενεργά στη σχετική συζήτηση και τελευταία με δικές του προτάσεις για τη μεταρρύθμιση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες –η οποία πρέπει να προτείνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες– επεξεργάζεται αυτόν τον καιρό και η ίδια ένα προσχέδιο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.