14 Φεβρουάριος 2020, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2020, 00:14

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2020: Ο έρωτας αλλάζει τον κόσμο μας

  • Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2020: Ο έρωτας αλλάζει τον κόσμο μας
    (Φωτ.: pixabay.com / skeeze)

Τι κι αν εσύ είσαι στην Αθήνα και εκείνος ζει στη Θεσσαλονίκη, η αγάπη βρήκε το δρόμο της και ένωσε αυτό που άλλοτε έμοιαζε αδύνατο. Το ίδιο έγινε κάπου στη Γερμανία, όπου σπουδάζει μια Πόντια φοιτήτρια από την Πτολεμαΐδα. Ποιος το περίμενε ότι θα την χτυπούσαν τα βέλη του έρωτα για έναν Γερμανό με κουρδική καταγωγή; Ή μήπως το θαύμα της αγάπης δεν κρύβεται πίσω από το γάμο του μουσουλμάνου Μεχμέτ που ζει στην Τραπεζούντα και της Γεζίντι γυναίκας του που έφτασε εκεί φεύγοντας κυνηγημένη από τη Νινευή;

Ο έρωτας είναι η αιτία πίσω από πολλές τέτοιες ιστορίες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και για αυτό δισεκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν τη σημερινή μέρα, έστω κι αν διαφωνούν με την εμπορευματοποίησή της.

Μπορεί η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να συνδέθηκε με τους ερωτευμένους λόγω του Τζέφρι Τσόσερ, κατά τον ύστερο Μεσαίωνα όπου άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Οι ιστορίες για το πώς ξεκίνησε ο εορτασμός είναι πολλές. Μία από αυτές λέει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης είναι η «πέτρα του σκανδάλου» και λόγω αυτού υπάρχει η συγκεκριμένη μέρα. Ο άγιος είχε φυλακιστεί επειδή πάντρευε στρατιώτες με χριστιανές, γεγονός που θεωρούνταν σοβαρό παράπτωμα μια και ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο θρύλος λέει ότι κατά τη φυλάκισή του θεράπευσε την κόρη του φύλακά του Αστέριου. Κάποιοι θέλουν τον άγιο να της έγραψε γράμμα πριν εκτελεστεί με την υπογραφή «ο Βαλεντίνος σου». Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική και στη Λουθηρανική Εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν την αναγνωρίζει ως μέρα γιορτής.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αιώνες που έχουν αφήσει τα σημάδια τους όχι μόνο στο πώς τιμάται αυτή η μέρα αλλά και στον ίδιο τον έρωτα. Οι άνθρωποι μπορεί να ερωτεύονται, όμως έχει αλλάξει ο τρόπος που ερωτεύονται και η διάρκεια του έρωτα.

Παλιά το «για πάντα» ήταν «για πάντα» ακόμα και εάν το μετάνιωνες. Σήμερα το «για πάντα» είναι το ιερό δισκοπότηρο για δισεκατομμύρια ανθρώπους όπου γης.

Όλοι αναζητούν το άλλο τους μισό, σπαταλώντας σχεδόν όλη τους τη ζωή. Δυστυχώς ξεχνούν ότι πρέπει να είναι ολόκληροι για να βρουν αυτό τους αξίζει και όχι μισοί, άρα αυτό που χρειάζονται είναι όχι το άλλο μισό αλλά ένα άλλο ολόκληρο.

Το εμπόριο τρύπωσε στον έρωτα

Αυτόν τον πόθο για την εύρεση του αληθινού έρωτα, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει βρει τρόπους να τον εξαργυρώνει με χρήματα. Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ειδικά στη Δύση, είναι συνώνυμη με δώρα γεμάτα καρδούλες, κόκκινο αμπαλάζ και μπόλικη χρυσόσκονη. Όσο κι αν μας ενοχλεί αυτός ο τρόπος εορτασμού, όσο κι αν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να δείχνουμε στον άλλον την αγάπη μας καθημερινά και όχι μια μέρα το χρόνο, ας δεχθούμε αυτήν την ιδιότυπη παγκόσμια παράδοση με ανοιχτό μυαλό και ως ακόμα μία ευκαιρία για να εκφράσουμε την αγάπη μας σε όποιον ποθεί η καρδιά μας.

Εξάλλου, αγάπη είναι να μπορείς να χαρίσεις το μέσα σου στο πρόσωπο που ξέρει να το αναγνωρίζει, παίρνοντας το δώρο σου και φυλάσσοντάς το ως ανεκτίμητο θησαυρό.

Χαρείτε και αυτήν τη μέρα με όλους όσοι αγαπάτε!