14 Φεβρουάριος 2020, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Μάρτιος 2020, 23:57

Στο θέατρο μεταφέρεται το βιβλίο «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου

  • Στο θέατρο μεταφέρεται το βιβλίο «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου
    Η Χρύσα Παπά υποδύεται τη Λεμονιά στη θεατρική συσκευή του βιβλίου «Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου» (φωτ.: Καπλανίδης, εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με τη Χρύσα Παπά στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος φέτος επέστρεψε μετά από χρόνια απουσίας στην τηλεόραση, στο καστ του σίριαλ «Το κόκκινο ποτάμι», ανεβαίνει στο θέατρο ΠΟΛΗ το Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου. Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου, το οποίο έχει στον πυρήνα του τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Αρμενίων.

Η Χρύσα Παπά υποδύεται πολλούς ανδρικούς και γυναικείους ρόλους σε διαδοχικές μεταμορφώσεις, έτσι ώστε στα μάτια του θεατή να ξετυλιχθεί η τοιχογραφία του ποντιακού ελληνισμού από το 1915 έως το 1962 στην Τουρκία και στη Σοβιετική Ένωση.

Η «Λεμονιά» ουσιαστικά αφηγείται, μέσα από εναλλασσόμενους ρόλους και διαβαίνοντας όλη τη συναισθηματική διαστρωμάτωση, την περιπετειώδη και γεμάτη εκπλήξεις ζωή του πατέρα της Γαληνού Φιλονίδη από το 1915 μέχρι το 1962 στην Τραπεζούντα και άλλες περιοχές του Πόντου, στην Αμπχαζία και στο Καζακστάν. Ο Γαληνός διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες, δοκιμάζονται οι ηθικές του αρχές κι έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και τις τρικυμίες της ψυχής, ενώ στο πρόσωπό του και στην πορεία του αντανακλούν τα δεινά των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων.

Έρωτας, μυστήριο, αγριότητα, ραδιουργίες, κωμικές στιγμές, εξαθλίωση και αξιοπρέπεια. Συνάμα, η ζωή που κυλάει πότε ανέμελη και πότε ως εφιάλτης, ο μικρόκοσμος του καθενός, ο ίσκιος των γονιών που βαραίνει τα παιδιά, η πάλη μεταξύ λογικής και συναισθήματος, και όλα να οδηγούν στη μεγαλύτερη επανάσταση: την ανθρωπιά.

Η πρεμιέρα του θεατρικού Σέρρα – Η ψυχή του Πόντου θα γίνει το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Συντελεστές

  • Θεατρική διασκευή: Γιάννης Καλπούζος.
  • Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης.
  • Σύνθεση - μουσική επιμέλεια: Ματθαίος Τσαχουρίδης.
  • Σκηνικά-κοστούμια: Έρση Δρίνη.
  • Ποντιακή λύρα επί σκηνής: Γιώργος Σαραφίδης.

Θέατρο ΠΟΛΗ (Φώκαιας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας, δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό – Τηλέφωνο: 2111 828900).
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 17:45, Κυριακή στις 17:00, Δευτέρα στις 20:00. Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα).
Τιμές εισιτηρίων: 17 ευρώ (φοιτητικό-ανέργων: 14 ευρώ). Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr/tickets/theater/theatro-poli/serra-i-psyxi-tou-pontou/