13 Φεβρουάριος 2020, 15:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2020, 15:25

Συρία: Το Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Συρία: Το Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Συνεδρίαση του συριακού Κοινοβουλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Youssef Badawi)

Το Λαϊκό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο) της Συρίας, που αποτελεί την νομοθετική εξουσία της χώρας, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται με τον όρο «γενοκτονία» οι μαζικές εξοντώσεις Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το ψήφισμα είχε εισαχθεί στο Λαϊκό Κοινοβούλιο από την κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας Συρίας-Αρμενίας.

Οι βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση, όπως έγινε γνωστό σήμερα (13/2).

Ο γραμματέας του συριακού Κοινοβουλίου Rami Saleh σημείωσε ότι παρότι στο παρελθόν είχε αποδοθεί φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αυτό το ψήφισμα ήταν απαραίτητο να υιοθετηθεί. Ο πρεσβευτής της Συρίας στην Αρμενία Mohammad Haj Ibrahim υπογραμμίζει τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υποστηρίζοντας ότι οι διάδοχοι όσων διέπραξαν τη γενοκτονία, εξακολουθούν να διαπράττουν το ίδιο έγκλημα σήμερα εναντίον του συριακού λαού μέσω τρομοκρατών. «Η αναγνώριση είναι σημαντική, διότι μόνο ο Λίβανος από τις αραβικές χώρες έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέχρι στιγμής», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αραβικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του συριακού Κοινοβουλίου Boutros Morjana τόνισε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ιστορικό γεγονός, το οποίο ακολούθησε τις σφαγές των Ασσυρίων και των Αραμαίων στα βόρεια σύνορα της Συρίας. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε και να καταδικάσουμε αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες και να αποτρέψουμε την επανάληψη τους, ειδικά όταν πολλές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε.

Αυτή η ενέργεια αποκτά ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα καθώς έρχεται στον απόηχο μιας σοβαρής κλιμάκωσης στη βορειοδυτική Συρία. Εκεί όπου τουρκικά και συριακά στρατεύματα συγκρούονται στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών.

  • Με πληροφορίες από sputniknews.com / armenpress.am