13 Φεβρουάριος 2020, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2020, 15:14

Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού με ανησυχητικά στοιχεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

  • Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού με ανησυχητικά στοιχεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
    (Φωτ.: EPA / Gustavo Amador)

Η Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού (13η Φεβρουαρίου) καθιερώθηκε ως μια ημερομηνία ορόσημο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κάνει «συνείδηση όλων» τη χρήση προφυλακτικών, ως μέσο ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς για την πρόληψη κάθε παρενέργειας σχετικής με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Όπως προκύπτει από τη τελευταία συνάντηση για τις στρατηγικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό HIV, την ιογενή ηπατίτιδα και τα ΣΜΝ για την περίοδο 2016-2021, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, παρατηρείται αλματώδης αύξηση στις νέες μολύνσεις από ΣΜΝ. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως για τις ηλικίες από 15 έως 49 ετών, αφορούν 357.000.000 νέες μολύνσεις από ΣΜΝ, εστιάζοντας εκτός από τον ιό HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες, σε τρεις λοιμώξεις που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση (γονόρροια, σύφιλη & HPV).

Όπως επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των ΣΜΝ στο γενικό πληθυσμό δημιουργεί την ανάγκη παρέμβασης με στοιχεία κατεπείγοντος χαρακτήρα, προκειμένου να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση τους και να αυξήσουμε το ποσοστό εξέτασης του πληθυσμού για τα συγκεκριμένα νοσήματα, ώστε να λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία. Το Τμήμα Παρεμβάσεων στη Κοινότητα του ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, με σκοπό την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, σχετικά με νοσήματα καθώς και την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών και ιδιαιτέρων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του HIV/AIDS και ΣΜΝ, τη γρηγορότερη διάγνωση αυτών, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να είναι κοινά αποδεκτές και αποτελεσματικές σε όλο το φάσμα των κοινωνικών ομάδων.

To Τμήμα Παρεμβάσεων στην Κοινότητα πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης σήμερα και αύριο (14 Φεβρουαρίου) που περιλαμβάνει:

  • Εξέταση rapid test για τον HIV με συμβουλευτική πριν και μετά μέσω της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ στην περιοχή Γκάζι-Μετρό «Κεραμεικός» από τις 15:30 έως και 22:30 στις 13 Φεβρουαρίου.
  • Οργάνωση σύντομων εργαστηρίων στους χώρους του SIMIOplus σχετικά με την ασφαλή χρήση του προφυλακτικού και προβολή ενημερωτικού slideshow στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.
  • Πρόγραμμα δρόμου σε café/bar στο γενικό πληθυσμό στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Συμβουλευτικής  και Ανώνυμου Ελέγχου του ΕΟΔΥ  https://eody.gov.gr/simio-plus/