13 Φεβρουάριος 2020, 14:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2020, 13:56

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζεις τι είναι η αγουρότε στους άνδρες;

  • Μαθαίνω ποντιακά: Ποιος είναι ο γοϊμσής;

Η αγουρότεαγουρότη στην Κερασούντα) είναι η λέξη της ποντιακής διαλέκτου για τη γενναιότητα του άνδρα και την ανδραγαθία («τρανόν αγουρέταν εποίκες»), αλλά και για τη σεξουαλική του ικανότητα.

Μάλιστα, στον Πόντο πίστευαν ότι η σεξουαλική ικανότητα του άνδρα ήταν δυνατό να χαθεί («να κόπεται αγουρότ’ ατ’») όταν τον δρασκέλιζε κάποιος την ώρα που κοιμόταν ή ξάπλωνε. Γι’ αυτό και υποχρέωναν το δρασκελιστή να ξαναπεράσει από πάνω του, για να μη «δεθεί».

Επίσης, το  «δέσιμο» του νιόγαμπρου ήταν αποτέλεσμα μαγικών ενεργειών. Γι’ αυτό και 8 ή 15 μέρες πριν από το γάμο, στο λογόπαρμαν, έβαζαν στην τσέπη του υποψήφιου γαμπρού κλειδωμένο λουκέτο, που το ξεκλείδωσε την ημέρα του γάμου ειδικός πρακτικός.

Και οι εχθροί του γαμπρού, όμως, μπορούσαν να τον «δέσουν» την ώρα της στέψης, είτε κλειδώνοντας ένα λουκέτο, είτε δένοντας κόμπο στην άκρη του μαντιλιού, είτε ενώνοντας τις δύο άκρες ελάσματος από μόλυβδο, είτε μασώντας κομματάκια μόλυβδου που στη συνέχεια τα έριχνα στη θάλασσα, είτε βγάζοντας ένα μαχαίρι από τη θήκη στα αριστερά την ώρα που περνούσε από τα δεξιά του δρόμου η γαμήλια πομπή. Για να λυθεί ο γαμπρός έπρεπε να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδικασία, ή να περάσουν επτά χρόνια.

  • Βρείτε, μάθετε και διαδώστε την έννοια ακόμα περισσότερων ποντιακών λέξεων και φράσεων στο λεξικό του pontos-news.gr.
  • Διαβάστε περισσότερα για τα ήθη και έθιμα στον Πόντο στην ενότητα Παράδοση του pontos-news.gr.
  • Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια του ποντιακού ελληνισμού, εκδ. Μαλλιάρης-Παιδεία, Θεσσαλονίκη.