13 Φεβρουάριος 2020, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Φεβρουάριος 2020, 12:06

Η Κοζάνη πρωτοπορεί: Και στη νοηματική γλώσσα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

  • Κορονοϊός SARS-CoV-2: Στην Κοζάνη ο Νίκος Χαρδαλιάς
    (Φωτ.: Δήμος Κοζάνης)

Η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, είναι όχι μόνο νομική υποχρέωση (Ν. 4074/2012), αλλά κυρίως ηθική, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Κοζάνης που υλοποιεί μια καινοτόμα δράση για τα δεδομένα της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο αποτυπώνονται σε συνοπτικό κείμενο το οποίο αποδίδεται στην νοηματική γλώσσα και καταγράφεται σε βίντεο. Να σημειωθεί, πως η ελληνική νοηματική γλώσσα έχει αναγνωριστεί νομικά ως επίσημη γλώσσα της κοινότητας των κωφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς στην Ελλάδα από το 2000.

Επιπλέον υπάρχει και υποτιτλισμός, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα ακοής να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό. Η παρουσίαση των θεμάτων συνοδεύεται από ηχητική περιγραφή, δίνοντας πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται σε μία σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή, στοχεύοντας στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους πολίτες, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.