12 Φεβρουάριος 2020, 16:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Φεβρουάριος 2020, 15:35

Ελληνισμός της Μικράς Ασίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη

  • Ελληνισμός της Μικράς Ασίας στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη
    (Φωτ.: facebook)

Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας θα παρουσιαστεί μέσα από ένα διήμερο αφιέρωμα που θα διοργανώσει στην πόλη της Ξάνθης το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, με την προβολή τριών ιστορικών ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ).

Στις 14/2, στις 18:00, στην κεντρική αίθουσα του ΙΘΤΠ που φέρει το όνομα της ιδρύτριάς του, της αείμνηστης Βιργινίας Τσουδερού, θα προβληθεί το τελευταίο ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ με τον εμβληματικό τίτλο «Η Ανατολή έδυσε».

Σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαηλιού, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη για τη Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Ο Μισαηλίδης παρακολούθησε από πολύ κοντά, όσο λίγοι, τις εξελίξεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας, κάνοντας συγκλονιστικές περιγραφές του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών στα πεδία των μαχών και καταγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την οδύνη από την πτώση του Μικρασιατικού μετώπου.

Η τραγωδία του ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και των Ελλήνων στρατιωτών ξετυλίγεται μέσα από τον γλαφυρό λόγο του πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια αναδύεται το ανθρώπινο δράμα, ο ανείπωτος πόνος και ο θυμός για τα λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου.

Ίμβρος, Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης
Την επομένη στον ίδιο χώρο θα προβληθούν δύο ακόμα ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ, με τίτλο Ίμβρος, Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης. Τα δύο ντοκιμαντέρ είναι σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Πάνου Αγγελόπουλου, σε μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη πάνω σε ποίηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Zülfü Livaneli.

Πρόκειται για δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία υλοποιήθηκαν από το ΙΔΙΣΜΕ σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της UNESCO, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο, ύστερα από 48 χρόνια.

Δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με έδρα την Ξάνθη, είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας που δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Βιργινίας Τσουδερού, αποβλέποντας στην ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Στο διάστημα λειτουργίας του εξελίχθηκε σε πρότυπο πολιτισμικής οντότητας με την αξιοποίηση, υποδειγματική αναστήλωση και διαχείριση διατηρητέων μνημείων, με ιστορικό και αισθητικό ενδιαφέρον, της βιομηχανικής κληρονομιάς. Σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς και πνευματικούς πυρήνες όχι μόνο της Θράκης αλλά ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.

Η προβολή των ντοκιμαντέρ θα γίνει στο παραδοσιακό κτήριο της Καπναποθήκης «Π», στην πλατεία Καπνεργατών, με δωρεάν είσοδο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.